София. Парламентът изключи договорите за поддръжка на оградата по границата

...
София. Парламентът изключи договорите за поддръжка на оградата по границата
Коментари Харесай

Парламентът изключи договорите за поддръжка на оградата по границата от обхвата на Закона за обществените поръчки

София. Парламентът изключи договорите за поддръжка на оградата по границата от обсега на Закона за публичните поръчки. Депутатите гласоподаваха смяната на второ четене с 94 гласа „ за “, 51 „ срещу “ и 8 „ въздържали се “. Текстът е част от измененията в Закона за публичните поръчки. В до момента настоящото законодателство Законът за публичните поръчки не се прилагаше за контракти за услуги, доставки или строителство, свързани с създаване на инженерни уреди от възпрепятстващ вид за запазване на държавната граница. С направените промени включително се прибавят и договорите за поддръжката на този вид уреди. Промените бяха импортирани от ПГ на ГЕРБ и „ Обединени патриоти “.
Текстът провокира диспути в зала, като срещу него се оповестиха Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Депутатът от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Филип Попов акцентира, че измененията се вършат, с цел да не могат да се сравнят офертите за поддръжката ѝ и да се прикрият далаверите. „ Недоумяваме за какво вие от ръководещото болшинство, когато профилираната прокуратурата е образувала досъдебно произвеждане, вършиме това предложение. Очевидно е, че не е, с цел да се направи процедурата по-бърза и по-ефективна “, сподели той и регистрира, че и в в този момент настоящото законодателство има опция да се мине по бързата процедура, в случай че се наложи. Според него това се прави, с цел да няма бистрота.
Народният представител от Движение за права и свободи Хамид Хамид съобщи, че парламентарната му група няма да поддържа текста на вносителя, тъй като смятат, че в Закона за публичните поръчки този текст няма място. Според него това е безусловно непотребен текст, който укрепва чувството в обществото, че към тази оградата не престават да се въртят нечисти каузи от самото започване на този градеж досега. По думите му този текст регламентира една спекулация, каквато е и каналджийството.
Диана Саватева от ГЕРБ акцентира, че изключването на договорите за поддръжка от обсега на Закона за публичните поръчки е доста рационален и разумен, тъй като не може да се планува какво ще се случва по оградното оборудване след един проливен дъжд. „ За нас е много нелогично да се размята тезата, че е нужна процедура по Закона за публичните поръчки, когато става въпрос за вреди, случили се от естествени бедствия. Трябва ли да чакаме да мине досъдебното произвеждане, което е формирано от Специализираната прокуратура, с цел да се вършат поправки? Това меко казано е нелогично “, сподели Саватева. Според нея, в случай че бързо се вземат ограничения, резултатът ще бъде доста по-силен. „ Нищо няма да се замете, тъй като по този начин или другояче досъдебното произвеждане върви. Досъдебно произвеждане значи просто една инспекция ", сподели депутатът и обърна внимание, че към момента няма привлечени обвинени.
Христиан Митев от „ Обединени патриоти “ добави, че се е говорело за „ златна дупка “, само че такава има в причините против този закон. Той акцентира, че не може да разбере каква връзка има сред законопроекта и провежданото досъдебно произвеждане в Специализираната прокуратура. По думите му Специализираната прокуратура се произнася по досъдебно произвеждане, обвързвано с построяването на оградата. Той добави, че когато видят мнението на прокурора, тогава ще схванат коя от тезите е вярна във връзка с инспекцията за създаване. „ Другата лъжа, която чух, беше, че тази процедура, която се предлага, не била нужна, тъй като имало друга. Беше ясно декларирано и от страна на Министерство на вътрешните работи, и от страна на тримата регионални шефове, че тази процедура би лишила сред 3 и 6 месеца. Обвиненията, че няма да има опция да се изберат компании реализатори на ремонтите, също са несъстоятелни “, съобщи Митев. Според него регионалните шефове са декларирали, че ще понесат цялата отговорност, каквато носи и Министерския съвет с избирането им за този пост.
Димитър Лазаров от ГЕРБ уточни: „ Понеже става въпрос за дупки, да не би да обсъждаме дупките в Цанков камък. Може би сътрудниците се оглеждат във водното огледало на Кърджали. Ако става въпрос за тези дупки, дано тематиката да бъде спор, само че в друго време “, прикани той.
Павел Шопов от „ Обединени патриоти “ акцентира, че за тях оградата не е въпрос на добиване на политически облаги, а на изгода за страната. „ За сътрудниците от Българска социалистическа партия въпросът е обект на опозиционност и нищо друго. За Движение за права и свободи нещата са напълно разнообразни – за тях това е проблем, тъй като оградата отделя страната ни от Турция “, сподели още Шопов.
В негативен избор Йордан Цонев от Движение за права и свободи съобщи, че Народното събрание би трябвало да се ограничи в приемането на текстове, които основават хранителна среда за корупцията. По думите му всеки законодателен текст, който дава опция за административен рекет, произвол, е хранителна среда за корупцията.
Атанас Костадинов от Българска социалистическа партия уточни, че е дал своя вот негативно, тъй като счита, че не е работа на народните представители да стават съучастници в среда, която отваря корупционни практики. „ С този законопроект мисля, че няма да бъдем с вас от една страна на линията. Не желаеме да оставим страната на тарикатите “, добави той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР