София отбелязва 140 години от освобождаването си от османско иго.

...
София отбелязва 140 години от освобождаването си от османско иго.
Коментари Харесай

София отбелязва 140 години от освобождението си

София отбелязва 140 години от освобождението си от османско робство. Честванията ще стартират с молебен в църквата „ Света Неделя ". В 10.30 часа под звуците на камбанен звън и литийно шествие до паметника на Българския опълченец, ще бъде отдадена респект към героите, борили се за свободата на града.

След завладяването на Плевен от съветските войски през декември 1877-а година военачалник Йосиф Гурко командва тежкия зимен преход към София през Стара планина. Градът е освободен, откакто е разгромена армията на Осман Нури паша.

На днешния ден преди 140 години в храм „ Света Неделя " в наличието на военачалник Гурко се е състояла първата заупокойна работа в памет на починалите и Тържествен молебен за освобождението на София.

С освобождението на София Руско-турската война минава в нова фаза, която разрешава настъплението към Южна България. По-малко от месец след освобождението на София идва и окончателното избавление на страната, откакто е подписано Одринското помирение, което поставя завършек на войната. Санстефанският кротичък контракт е подписан близо два месеца след освобождението на София.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР