София обяви търг за 8.1 млн. лв без ДДС за

...
София обяви търг за 8.1 млн. лв без ДДС за
Коментари Харесай

София ще ремонтира Борисовата градина без екологична оценка и приет ПУП

София разгласи търг за 8.1 млн. лева без Данък добавена стойност за ремонта на " историческата част " на Борисовата градина две години откакто бързо кандидатства за евросредствата Сега още веднъж ще би трябвало да бърза - този път с осъществяването, за което има период до 5 октомври 2023 година Затова е определена практиката " инженеринг " Притесненията са в качеството на ремонта, неналичието на екологична оценка и на признат Подробен организационен проект
Преди две години и половина Столичната община направи няколко бързи маневри, с цел да получи еврофинансиране за (в частта към Езерото с лилиите). Администрацията обаче се забави и чак в този момент разгласи публичната поръчка. Заради това още веднъж ще се бърза - ремонтът би трябвало да завърши до октомври 2023 година, с цел да се усвоят парите. Освен това ще се прави без направена екологична оценка за вредите, както и преди да е признат

Навярно с цел да спести време общината е решила ремонтът да е вид " инженеринг " - спечелилата компания сама да направи всичко: проектирането, строителството, а след това и авторския контрол. Прогнозната стойност на ремонта е 8.1 млн. лева без Данък добавена стойност.
София на риска
В изискванията на публичната поръчка се споделя, че ремонтът би трябвало да завърши до 5 октомври 2023 година Това наподобява малко евентуално поради това, че най-малко 5 месеца ще са нужни да бъде определен реализатор. Срокът за подаване на предложения е до 8 август, след което следват оценки на техническите оферти, след това на ценовите, до момента в който не се избере фирмата-изпълнител. И то в случай че няма обжалвания. При всяко състояние наподобява, че ремонтът ще стартира през 2023 година, като срокът за осъществяване е една година. Единствената опция на общината в този случай ще е да желае удължение на контракта за безплатна финансова помощ сред Министерство на регионалното развитие и Европейски Съюз.
Реклама
Този юни общината пусна още една поръчка по отношение на плана -, който да провежда и координира осъществяването на контракта за безплатна финансова помощ.Това против прогнозните 157 хиляди лева

" Смея да настоявам, че обектът е определен не поради най-голяма неотложност на ремонта (например прословутото " влизане в кварталите " е по-належащо от непрекъснатото " обезчестяване " на едни и същи пространства в центъра на града), а с цел да се усвоят елементарно и бързо средствата от стратегия " Региони в напредък ", преди приключването на крайния период на програмата. Софиянци би трябвало да знаят и, че в случай че всички действия по този капиталов план не бъдат приключени до октомври 2023 година, европейските средства ще би трябвало да бъдат върнати от общинския бюджет, който по този начин или другояче съфинансира с 3 млн лв. начинанието ", разяснява за " Капитал " общинският консултант от " Демократична България " и член на екологична комисия Марта Георгиева.
Без екологична оценка
Има няколко притеснителни към бъдещия ремонт - първо, качеството на осъществяването и спазването на периодите (опитът на Столична община демонстрира, че това по-скоро не се случва, а последният образец е ремонтът на трасето на трамвай 5).
"Ремонт " получи отрицателна конотация през последните години заради безобразното съсипване на градската среда от бавните и некачествени поправки, провеждани от администрацията на кмета Фандъкова, които обратнопропорционално на естетиката и трайността си, костваха десетки милиони лв.. Марта Георгиева
общински консултант от "Демократична България "

Второ, чудноват е отводът да се прави екологична оценка, която авансово можеше да покаже по какъв начин ремонтът ще повлияе на околната среда. Общинският консултант от " Демократична България " Марта Георгиева изиска такава оценка от Регионална инспекция за опазване на околната среда още преди единна година, с претекстове да се види:
Реклама
Какво ще бъде въздействието върху замърсяването на въздуха и шумовото замърсяване Ще бъдат изкоренявани дърветата, чиято коренова система поврежда асфалта Дали ще бъде развалена растителност от тежката техника Коя растителност и на какво съображение ще бъде премахвана Оценка на резултата от заустването на отпадните води и други

че няма потребност се прави оценка, тъй като " няма възможност ремонтът да окаже доста негативно влияние върху естествени местообитания, популации и местообитания на типове, предмет на запазване в предпазени зони ".

Трето, към момента не е признат Подробният организационен проект на Борисовата градина, а има издадена виза за планиране от 2020 година за ремонта на историческата част. Това е проблем, тъй като в ПУП-а могат да бъдат планувани други действия или материали и да се наложи да се прави ремонт на в този момент претенции ремонт.
Какво ще се трансформира
Ремонтът съставлява основно асфалтиране и преасфалтиране на настилки и алеи с обща повърхност 42 дка, както и замяна на бордюри. Настилките при Езерото с лилиите, Езерото с патиците, алпинеума и Братската могила ще бъдат ремонтирани и възобновени с плочи от цепен камък и материали в достоверния им тип, написа в документите на публичната поръчка. Включва се и ремонт на канализацията, възстановяване на водоснабдяването и видеонаблюдение (130 нови камери), нови 175 пейки и 120 осветителна стълбове с фенери.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Компании 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Свободно време 3 Компании 1 Свободно време 2 Политика 3 Коментари и разбори Реклама
Ще се възвръщат Езерото с лилиите и пространството към него, Езерото с патиците и алпинеума с водната повърхност. Всичко това ще е първи стадий от ремонта, а на втория стадий е планувана и " реорганизация на съществуващата социална тоалетна при Лятната читалня " (предполага се, че става въпрос за тоалетната наоколо до " Маймунарника " ).
Спорната процедура " инженеринг "
Дейностите по ремонта ще се правят по метода на инженеринга, при който не се изготвя авансово архитектурен план, а една и съща компания проектира, строи и надзирава построявания обект. Според Марта Георгиева това е недопустимо, изключително за резерват, каквато е историческата част на Борисовата градина. Няма и данни за получено координиране с НИНКН.

Обществената поръчка за инженеринг се афишира от Столична община в миг, в които " Демократична България " и " Продължаваме промяната " се пробват да одобряват в Народното събрание изменение на Закона за публичните поръчки, с което да лимитират възлагането на публични поръчки с обществени средства по метода на инженеринга.

За парк " Борисова градина " няма настоящ обстоен организационен проект, което прави към този момент издадената през 2019 и 2020 година виза за ремонта оскъдна.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации Превзетата страна 1 юли 2022, 14:24 Зад решетките на " Мария Луиза " 24 юни 2022, 07:23 Съдът в Страсбург: Българският закон да одобри хомофобията за утежняващо събитие 14 юни 2022, 14:45 Осем мениджъри за предишното, сегашното на офис пазара и за проектите си 2 юни 2022, 14:43 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР