София. Народните представители от ПГ Обединени патриоти“ внесоха в деловодството

...
София. Народните представители от ПГ Обединени патриоти“ внесоха в деловодството
Коментари Харесай

ПГ на „Обединени патриоти“ внесе в Народното събрание нов Закон за българския език

София. Народните представители от ПГ „ Обединени патриоти “ внесоха в деловодството на Народното събрание през днешния ден план на напълно нов Закон за българския език. С него се подсигурява отбраната на националната еднаквост и вярната приложимост на актуалния български литературен език. Това оповестиха от пресцентъра на НФСБ .
„ Има един формален език в страната и това е българският. С този закон ние постановяваме неговото навсякъде потребление “, разяснява националният представител от НФСБ в групата на „ Обединени патриоти “ Борис Ячев.
„ Законопроектът вкарва редица ограничавания за администрацията, в това число и за чиновници от частния бранш, като тези на мобилните оператори, да вземем за пример, да употребяват в работата си кирилицата и българският език. В това отношение добър образец са към този момент някои мобилни оператори, които започнаха да изпращат известията си на кирилица, тъй че те да бъдат четивни и ясни за всеки един български жител. В редица европейски и балкански страни това от дълго време е реалност “, съобщи Борис Ячев.
По думите му, с изключение на пожелателния темперамент в този законопроект, вносителите са планували и наказания за администрацията, в това число наказания за служители, които на работното си място, в работно време, в другарство с жители, клиенти и чиновници употребяват език, друг от българския. „ Знаете, не е загадка, че има редица смесени региони, в които част от администрацията – и държавната и най-много локалната, приказват на език, друг от българския – т.н майчин език, който не е формалният език у нас и жителите не са задължени да го знаят “, уточни Борис Ячев.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР