София. На своето редовно заседание Св. Синод на Българската православна

...
София. На своето редовно заседание Св. Синод на Българската православна
Коментари Харесай

Българската православна църква ще има нов епископ

София. На своето постоянно съвещание Св. Синод на Българската православна черква - Българска патриаршия, по предложение на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум е решил да бъде въздигнат в епископски ранг, с купата " Главиницки " Негово Високопреподобие архимандрит Макарий, брат на Рилската св. Обител, за викарий на Русенския митрополит, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " . Наречението на архимандрит Макарий ще се състои на 21.06.22 година, когато и ще бъде избрана датата за епископската хиротония.
" За " горното решение са дали своят вот: Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Техни Високопреосвещенства: Великотърновски митрополит Григорий, Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Русенски митрополит Наум, Врачански митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил и Доростолски митрополит Яков.

" Против " горното решение е дал своя вот Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.

Гласуването се е провело в отсъствието на: Сливенски митрополит Йоаникий, на Съединени американски щати, Канада и Австралия митрополит Йосиф, Плевенски митрополит Игнатий и Старозагорски митрополит Киприан.
Архимандрит Макарий е роден на 30.08.1981 година в гр. София. През 1999 година приключва с отличен триумф Пловдивската духовна семинария при ректорството на Негово преосвещенство Адрианополски свещеник Евлогий. По решение на Св. Синод на Българската православна черква продължава образованието си в Богословския факултет на Букурещкия университет, откъдето през 2004 година придобива бакалавърска степен. През 2006 година е признат в магистърската стратегия на Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет. През 2010 година пази сполучливо магистърска дисертация в катедрата по История на актуалните балкански православни църкви под управлението на декана проф. Михаил Тритос.

От месец март 2007 година е причислен като послушник към братството на Рилската св. обител. На 20 декември същата година в съборния храм на Рилския манастир е постриган в отшелнически чин от Неврокопския митрополит Натанаил. Под тога е воден от своя нравствен дъртак и свещеник на обителта – Адрианополски свещеник Евлогий. На 23.03.2008 година, е ръкоположен за йеродякон от Дядо Евлогий. На 16.04.2011 година – Лазарова събота, приема и духовнически ранг. На 26 март 2017 година, по решение на Св. Синод на БПЦ е възведен в архимандритско достолепие от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим в Рилската св. обител.
Млад и благонадежден клирик, на Светата ни Църква, само че с богат опит, архимандрит Макарий ще бъде достойн нейн архиерей.

Никола Петков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР