София. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в

...
София. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в
Коментари Харесай

Министър Красен Кралев участва в работни заседания на Световната антидопингова агенция, която потвърди началото на процеса за акредитация на антидопинговата лаборатория в София

София. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев взе участие в работни съвещания на Управителния съвет (УС) на Световната антидопингова организация (WADA) в Монреал, Канада. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на младежта и спорта. Той показа позицията на Европейски Съюз по време на съвещанията на УС и участва на съвещанията на Изпълнителния комитет (ИК) на Агенцията. В състава на УС и на ИК са включени представители на Олимпийското придвижване и на държавни управления от целия свят. Техни членове са и министрите на спорта на Полша, Белгия и Румъния.
По време на съвещанията представителите на Европейски Съюз и Съвета на Европа потвърдиха желанието на България и Беларус да стартира процесът за акредитация на антидопинговите лаборатории в двете страни. Комисията за медицина удостовери, че след четири години мораториум за лицензирането на такива лаборатории в Европа географският принцип отпада. Предстои процедурата да стартира през есента откакто антидопинговите лаборатории в София и Беларус бъдат препоръчани от Съвета на Европейски Съюз за акредитация. Представителите на Европейски Съюз в УС и ИК на WADA поддържаха антидопинговата просветителна стратегия и измененията в Етичния панел, с помощта на които няма да се нарушават правата на спортистите при инспекция от антидопинговите проверяващи.
Управителният съвет на WADA утвърди увеличението на бюджета, с цел да увеличи потенциала на Агенцията за даване на чист спорт. По предложение на Европа УС утвърди нарастване на бюджета с 8% на година за четири години. Основна част от средствата ще бъде съсредоточена върху напредналите области на антидопинговите научни проучвания. По думите на ръководителя на WADA Сър Крейг Рейди решението за приемане на това финансиране от страна на държавните управления и олимпийското придвижване съставлява самопризнание за осъществената работа и избор на доверие в способността на Агенцията да извършва своята задача за отбрана на чистия спорт.
В рамките на съвещанието на Съвета бе докладвано, че ИК утвърждава рекомендацията на самостоятелната комисия, съгласно която RUSADA остава несъответстваща на Световния антидопингов кодекс досега, в който Русия извърши двата неизпълнени критерия на Пътната карта за сходство на RUSADA, а точно: виновните органи за анти-допинг в Русия обществено да одобряват регистрираните резултати от следствието на Макларън и Руското държавно управление да обезпечи достъп на съответните органи до съхраняваните мостри и електронни данни в Московската лаборатория, които са запечатани заради федерално следствие. Кувейтският анти-допингов комитет, който не е спазил Кодекса от септември 2017 година, бе разгласен за подобаващ, откакто е извършил изискванията за възобновяване.
На 23 май 2018 година /сряда/ министър Кралев ще управлява съвещанията на работна група „ Спорт “ на Съвета на Европейски Съюз в Брюксел. Очаква се по време на съвещанията той да рапортува за взетите решения по време на работните съвещания на WADA, където българският състезателен министър показа позицията на Европейски Съюз.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР