София. Министърът на културата проф. Велислав Минеков приветства участниците в

...
София. Министърът на културата проф. Велислав Минеков приветства участниците в
Коментари Харесай

Министър Велислав Минеков: Новият европейския Баухаус има огромен потенциал

София. Министърът на културата проф. Велислав Минеков приветства участниците в конференцията „ Новият европейски Баухаус - опциите за дейности на национално равнище ”. Събитието, което се провежда от Министерството на културата на Република България и се организира през днешния ден и на следващия ден в хибриден формат, цели да способства за повишение на информираността по отношение на „ Новият европейски Баухаус “ (НЕБ) в България, както и да насърчи полемиката сред заинтригуваните страни. По този метод ще се спомогне за оформянето на дълготрайна визия, съответни дейности и планове на национално равнище, ще се насърчи и присъединяване на български представители в идните начинания по линия на „ Баухаус ” на равнище Европейски Съюз. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата .

Със специфични въвеждащи думи при започване на конференцията се включиха госпожа Мария Габриел, комисар по Иновации, научни проучвания, просвета, обучение и юноша, госпожа Елиза Ферейра, Комисар по Сближаване и промени, госпожа Сабине Верхайен, Председател на Комисията по просвета и обучение в Екологичен потенциал. Участниците бяха приветствани и с послание от Словенското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

В своето изявление министър Минеков акцентира, че решението за организирането на конференцията е взето поради големия капацитет, който се съдържа в концепцията за „ Новият европейски Баухаус ” – капацитет за положителни начинания, които ни заобикалят, както в огромните градове, по този начин и в по-малко обитаемоте места в страната. По думите му е извънредно значима тази опция за мотивираща полемика сред всички участници в процесите - неправителствения бранш, представителите на академичната общественост, централните и локални управляващи и други заинтригувани страни.

„ Това, което е значимо за нас, е да забележим по какъв начин посредством кохезионната политика и „ Новият европейски Баухаус ” да се реализира сполучлив преход към качество, резистентност, приобщаване и хармония, като се построява върху съществуващи основи и начинания на национално равнище. Ще забележим някои образци за такива начинания - европейски културни планове с дълготраен резултат върху средата и жителите и такива, които са инициирани от жителите и неправителствения бранш, само че имат еднообразно мощно влияние, принос и капацитет за развиване ”, уточни министър Минеков.

Той насърчи участниците в Конференцията да предложат съответни решения за това по какъв начин да се даде поддръжка за локалните управляващи, музеи, читалища, жителите и заинтригуваните страни, както в градове, по този начин и в селски региони, с цел да имат рамка за изпробване на локално равнище, да се оформи визия и да се разпознават направления за развиване, интегриращи тази идея, които да доведат до увеличение на качеството на живота.

Министър Минеков акцентира, че високо цени метода и работата на Европейската комисия по тази хоризонтална и обхватна самодейност, която е един превъзходен образец за това по какъв начин институциите работят с мисъл за хората и бъдещето. По думите му позитивната посока би трябвало да се следва в европейски и народен проект, а това събитие символизира първа поръчка за готовността за съдействие от наша страна.

Основната и обща тематика - ядро на конференцията, е обвързвана с „ промяната ” в мисленето за ангажиране на всички - от институциите до жителите. Поставя се фокус върху въпросите: „ Как можем да живеем по-добре дружно, като опазваме околната среда, природата, планетата? ”; „ Как можем да приближим задачите на Зеления пакт и на цифровата промяна до всекидневието на хората? ” и „ Как да изградим мост сред света на науката и културата и сред технологиите и изкуството? ”. Участниците в Конференцията ще се опитат да очертаят пътища за смяна на метода, по който живеем и подобряваме качеството на средата, която ни заобикаля, в светлината на това, че се изискват взаимни старания, ангажиране на всички участници и потребление на всички запаси, налични на национално равнище.

В своите изявления Комисари Габриел и Ферейра, както и Председателят на Комисията по просвета и обучение в Екологичен потенциал, госпожа Верхайен, изрекоха задоволство от обстоятелството, че страната ни е измежду първите, организирали сходна полемика, отдадена на опциите, които дава „ Новият европейски Баухаус “. Те, както и представителят на Словенското председателство на Съвета на Европейски Съюз, показаха признателност за организирането на събитието, което е мощно обръщение за партньорство и взаимни дейности. От изявленията им стана ясно, че е значимо страните и локалните управляващи да основат ефикасни синергии сред тях, стратегиите на кохезионната политика, националните и локални тактики за развиване, тъй че да има повече планове, включващи философията на „ Новият европейски Баухаус “.

В края на първата, публична част, Евгения Атанасова изнесе презентация на тематика: „ Кристо – смелостта да направиш смелите хрумвания – действителност ” като един от положителните образци в подтекста на „ Новият европейски Баухаус “. Представителят на отдела за НЕБ в Съвместния проучвателен център на Европейска комисия, госпожа Монсерат Ферер, се включи с подробна презентация на „ Новият европейски Баухаус ”.

В последващите полемики ще бъдат разисквани тематиките: „ Качество, резистентност, приобщаване и хармония за всеки в градовете и селата. Връзката сред културата, „ Новият европейски Баухаус ” и политиката на доближаване ”; „ Симбиозата сред просвета, изкуство, просвета, технологии и архитектура за създаване на стабилно бъдеще ”; „ A Renovation Wave for Europe ” – нов културен план или предизвикателство за културното завещание. Опазване и споделени грижи ”; „ Реформа в мисленето. Ангажиране на всички - от институции до жители ”.

Модератори на обособените панели са Юрий Вълковски, Мартина Стефанова и Яна Генова. Сред панелистите са Весела Кондакова, зам.-министър на културата; Захари Христов, зам.-министър на районното развитие; Карина Ангелиева, консултант на министъра на образованието и науката; проф. д. изк. Свилен Стефанов, зам.-ректор на НХА; Диана Саватева, зам.-кмет на Община Бургас; арх. Дора Иванова; Симеона Манова, член на кабинета на госпожа Елиза Ферейра, Комисар по Сближаване и реформи; Искра Михайлова, евродепутат, член на „ Групата за другарство на „ Новият европейски Баухаус ”; Габриела Семова, Председател ICOMOS, България; Арх. Петър Петров, шеф на НИНКН; Маргарита Доровска, шеф на Музея на хумора и сатирата – Габрово; Светлана Куюмджиева, куратор, артистичен шеф на „ Пловдив ЕСК -2019 ”; Надежда Георгиева, Sito Studio, част от КвАРТал; Донка Михайлова, зам.-председател на НСОРБ, кмет на Община Троян; Харолд Хартунг, шеф отдел „ Справедливи общества и културно завещание “ в Групово дело „ Научни проучвания и нововъведения “ в Европейска комисия.

„ Новият европейски Баухаус ” стартира в Европа с развой на взаимно основаване и събиране на положителни практики. Получени са над 2000 оферти за първите европейски награди с интензивно присъединяване на младежите, както и на културните и креативните браншове. Следва стадий на осъществяване, като задачата е да има минимум пет „ плана -демонстратори ” в Европа, създадени взаимно с жителите. За задачата ще се разчита и на мощния бюджет по стратегиите „ Хоризонт Европа “, „ Еразъм + “ и „ Творческа Европа “. От взаимните дейности на всички участници ще зависи тази самодейност да трансформира упоритостите „ Зелената договорка ” в действителни изгоди за всеки жител на Европа. През м. септември т. година се чака да са факт и първите предложения за набиране на планови оферти.

Конференцията „ Новият европейски Баухаус - опциите за дейности на национално равнище ” продължава и на следващия ден, 16 юли. Програмата можете да намерите.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР