София. Има сходство при четири взрива в заводи за боеприпаси

...
София. Има сходство при четири взрива в заводи за боеприпаси
Коментари Харесай

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева: Има сходство при четири взрива в заводи за боеприпаси у нас

София. Има подобие при четири гърмежа в фабрики за муниции у нас. Това съобщи на брифинг представителят на основния прокурор Сийка Милева съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . Милева напомни, че през последните 10 години в България са регистрирани редица случаи на гърмежи в хранилища и индустриални пространства в фабрики за произвеждане и утилзиация на взривни субстанции, оръжия и муниции.

„ Прокуратурата, взаимно с ДАНС, и Дирекция „ Специални интервенции и битка с тероризма “ към Групово дело „ Жандармерия “ проучва някои от случаите. Установи се подобие по 4 от тях. Първият случай е от 12 ноември 2011 година до с. Долни дол, когато е взривен склад, благосъстоятелност на комерсиално сдружение „ Емко “. Унищожено е било доста количество муниции и взривни субстанции, предопределени за експорт към Министерство на защитата в Грузия. Установено е, че притежателят на комерсиалните сдружения, чиято продукция е била съхранявана в засегнатата складова база, на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев “, добави Сийка Милева.

„ Вторият случай е през 2015 година до с. Иганово, при който е взривен склад за подготвена продукция на ВМЗ - Сопот. Част от унищожената продукция, по информация на Министерство на стопанската система, също е благосъстоятелност на комерсиално сдружение „ Емко “.
Третият случай още веднъж е през 2015 година, когато е взривен завод за произвеждане на муниции на ВМЗ-Сопот, с. Иганово. На 31 май 2015 година в постройката на някогашния Институт по специфична техника в София поражда пожар, който е предмет на следствие по друго досъдебно произвеждане. Вследствие на пожара изгарят конфискуваните материални доказателства по делото за гърмежите в складовете на ВМЗ-Сопот. Съгласно заключението на назначената пожаро-техническа експертиза, пожарът не е зародил вследствие на самозапалване “, сподели още представителят на основния прокурор.

„ Четвъртият случай е от 2020 година до гр. Мъглиж, когато е взривен склад за капсул-детонатори и капсул-възпламенители на цех „ Арсенал “, Казанлък. Предприятието „ Арсенал “ съставлява стратегически обект от голяма важност за националната ни сигурност. При четирите катастрофи се следи подобие, което в това време ги отличава от останалите случаи на гърмежи на хранилища в същия интервал, сочи назначената и направена експертиза на СОБТ. И в четирите случая при проучване на местопроизшествията не са открити съответни аргументи, довели до вз ивовете. Липсват жертви и потърпевши във всички от изброените случаи “, уточни Сийка Милева.

От своя страна административният началник на Специализираната прокуратура прокурор Валентина Маджарова съобщи: „ Осъществяваме управление и контрол върху досъдебно произвеждане по повод, на което в последните няколко дни е налице повишен медиен интерес. Осъзнавайки от една страна чувствителността на тематиката, предмет на следствие по делото, а от друга – надделяващия публичен интерес, налагащ обществото да бъде осведомено, наблюдаващите прокурори дадоха позволение да бъдат огласени някои обстоятелства и условия по разследван то “.

Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР