София. Градска библиотека Паисий Хилендарски, съвместно с община Асеновград, връчи

...
София. Градска библиотека Паисий Хилендарски, съвместно с община Асеновград, връчи
Коментари Харесай

В Асеновград бяха наградени най-значимите доброволчески инициативи за 2021-а година

София. Градска библиотека " Паисий Хилендарски ", взаимно с община Асеновград, връчи приз „ Донка Пашкова ” - за най-значимите доброволчески начинания на 2021 година, оповестиха от администрацията . Заместник-кметът по филантропични действия инженер Петър Петров връчи грамотите на доброволците. „ Искам да благодаря за опцията да наградя всички тези заслужили и почтени асеновградчани. Горд съм, че с всяка минала година от ден на ден поданици от община Асеновград се включват в разнообразни доброволчески начинания, а също по този начин са и основатели на положителни каузи. Вярвам, че тази разпоредителност ще продължи и за в бъдеще. Искам да благодаря на Градска библиотека за това, че продължава да търси и да демонстрира всички тези добротворци. Надявам се, че максимата „ Доброто ще промени света “ важи и в цялостна мощ за Асеновград. Не на последно място желая да ви уверя, че управлението на общинската администрация ще продължи да подкрепя и да поддържа всички положителни начинания. Благодаря ви, бъдете здрави! “, сподели пред присъстващите на церемонията по награждаването инженер Петров.

Сред отличените бяха: Доброволно формирование „ Асеневци “ - за гасенето на пожара над селата Югово и Нареченски бани; Център за локални начинания и развиване – Мая Танева, Миа Сердарова, Теодора Тотева - за дарителска акция за децата от сиропиталище „ КЕПАК “ в Казо, Уганда, Африка; Зехра Мустафа – за събиране на финансови средства посредством непринуден труд и подкрепя лекуването на деца; „ Капачки за бъдеще “ - цивилен организации; Градска библиотека „ Паисий Хилендарски “ – за самодейността „ Купи книга, реставрирай храм “; Ирина Павлова – за идеята й „ Подари усмивка с анимационен воин “; Теодор Митев – за възстановяване фасадата на параклис „ Свети Илия “; Аргир Илиев – за възстановяване фасадата на параклис " Свети Димитър “; Център за локални начинания и развиване - за поддръжка на възрастни хора посредством самодейността „ Картичка за Коледа “; Фондация „ Иванка и Георги Янкови “ – за присъединяване им в Национален конкурс за детско хайку „ Златна есен “; Фондация „ Маестро Димитър Вълчев “ – София – за издаване на книга „ Те обичат Асеновград “ и разпространение културата и традициите на града; кметство „ Горни Воден “ - за образуване на благотворителен базар, за набиране на средства за лекуване на деца; Мюмюн Мехмедов – за благоустрояване на детска площадка в квартал " Горни Воден " ; Градска библиотека " Паисий Хилендарски " и цивилен организации – за самодейността „ Бъди човек, подари коледна вечеря “, с която бяха подкрепени възрастни хора в община Асеновград; Доброволно планинско съдружие „ Планинка “ – за екологични акции; Ангел Маринов и другари - за самодейността „ Дари книга, купи книга “, за набиране на средства за лекуване на нуждаещи се. ПГ „ Свети Патриарх Евтимий “ - Асеновград - за образуване на благотворителни базари за обществено подкрепяне, за набиране на средства. Отец Щерьо Аргиров – духовник и зограф, спомоществувател – за даряване на парцел с издигнат параклис „ Свети Кръст “.

Директорът на Градската библиотека в Асеновград Милена Марковска благодари на всички за дейното присъединяване и споделените доброволчески практики, които дават образец за социална отговорност и модел за интензивно поданство. И насочи своето обръщение: „ Бъдете въодушевени за положителни каузи и продължавайте все по този начин сполучливо да подкрепяте идеите, в които вярвате “.
Наградата носи името на дамата, която е била деен член на сдружението за отбрана на животните към женско сдружение „ Благодетел “, както и хазаин на безвъзмездна столова за небогати деца, проведена от британската мисионерка Мис Елис, след земетресението през 1928 година По Балканската война отпътува като самарянка в Родопите и взе участие в бойните дейности. Донка Пашкова е и първият щатен библиотекар в Асеновград, като преди този момент в продължение на 20 години е работела като доброволец-библиотекар.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР