София. Единадесет века словото на Кирил и Методий определя духовното

...
София. Единадесет века словото на Кирил и Методий определя духовното
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Единадесет века делото на Кирил и Методий определя духовното развитие на славянството и на Европа

София. Единадесет века словото на Кирил и Методий дефинира духовното развиване на славянството и на Европа. Историята и смисълът на Кирило-Методиевото дело са историята и смисълът на думите, в които са скрити освен философията и смисъла на отминали столетия. За тях, за правото да са изричани, са водени борби, изтърпявани са премеждия. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на Международната научна конференция „ Нему да бъде популярност, чест и респект “ – 1150 години от кончината на Константин-Кирил Философ, оповестиха от прессекретариата на президента . Конференцията, която ще продължи до 15 февруари, се провежда от Кирило-Методиевския теоретичен център при Българска академия на науките и се организира под патронажа на президента Румен Радев.
„ Преди единадесет века двамата братя и техните възпитаници сътворяват свещени букви, с които словото и познанието доближават до хиляди славяни на родния им език, наредил се като трети след гръцкия и латинския. Писаното слово предопределя идентичността и ценностната система, дали своя отпечатък за епохи напред. Писмеността и словото поставят началото на третата християнска цивилизация – славянската. Те раждат независимостта на славянските страни, основават културни модели “, означи Илияна Йотова.
Вицепрезидентът посочи, че от политическа задачата на Светите братя Кирил и Методий се трансформира в мощна културна агресия, която поставя началото на нови просветни школи, духовни средища, на книжнина и духовно развиване, съизмерими единствено с Античността.
„ Делото на Светите братя от дълго време можеше да бъде единствено епизод в средновековната история, в случай че не бе намерило избавление в тогавашната българска страна. В българските земи Кирило-Методиевите възпитаници сполучливо развиват задачата на своите учители, с цел да трансфорат Средновековна България в мощна духовна империя за епохи напред, с цел да бъдат одобрени и публикувани тази нематериалност и просвета измежду останалите славянски нации “, съобщи Илияна Йотова.
По думите на вицепрезидента величието на Кирило-Методиевото дело заслужава и изисква знание в неговата целокупност. „ Просветителската задача не стопира единствено в Моравия, не може да се преглеждат една книжовна школа или спецификата на всеки ръкопис сами за себе си. Малко се приказва, отвън България, за учениците на славянските просветители и за спасяването на писмеността, езика и славянската просвета от българската страна, за Златния век на българската словесност, за разпространяването и въздействието измежду останалите славянски нации “, означи Илияна Йотова.
„ Още по-брутални са опитите отвън всякаква просвета да се оспорват създателите на писмеността и да служат сходни изказвания за политически цели в нашето съвремие. Опитите за пренаписване на историята значат поругаване на паметта на славянските просветители и на тяхната човешка и духовна задача “, уверена е вицепрезидентът.
Илияна Йотова уточни, че значимостта на Кирило-Методиевото дело за развиването на Европа и ролята на България са един от най-сериозните причини за нуждата от Български културен институт, който би трябвало да бъде основан по образеца на Гьоте институт, на Сервантес, на Френския културен институт и който закономерно би трябвало да носи името на Светите братя Кирил и Методий. „ Концепция към този момент е направена от нашия екип и разгадавам на огромна поддръжка от вас “, обърна се вицепрезидентът към учените и откривателите.
Специален привет за дейната активност насочи Илияна Йотова към Българската академия на науките, която през 2019-а отбелязва своята 150-годишнина.
Приветствието си вицепрезидентът приключи с думите на акад. Дмитрий Лихачов: „ Плътта на българската страна сътвори Аспарух, нейния дух – Кирил и Методий. И непознатите завоеватели не можаха да победят тази страна на духа, тъй като в отбрана на българския народ в компактен строй стояха езикът, писмеността, литературата “.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР