София е на 56-о място в света по ръст на

...
София е на 56-о място в света по ръст на
Коментари Харесай

София е на 56-то място в света по поскъпване на жилищата

София е на 56-о място в света по растеж на цените на, демонстрират данни на консултантска компания. В столицата ни повишаването е с 8,6% на годишна база. Със същия % се е повишила цената на жилищата и в Лион, Сидни и Гунджоу. Това слага София в зоната на умерено растящите жилищни пазари в света, предава.

Измир изпреварва Анкара и оглавява показателя на най-бързо растящите пазари на жилища в света с покачване на цените от 33,9%. Турската столица, която до момента беше водач в класацията, е с растеж от 30,3%, а в топ четири влиза и Истанбул, където жилищата са поскъпнали с 28,8%. На трето място в класацията е новозеландската столица Уелингтън с покачване на цените от 30,1%. В топ 10 на градовете с максимален растеж на цените на парцелите попадат още Сеул, Халифакс, Москва, Санкт Петербург, Хамилтън и Финикс. Във всички тях цените на жилищата са нарастнали с над 20%.
 Да си купиш 1 кв. метър жилище в София - би трябвало над една междинна месечна заплата (списък с най-скъпите квартали) Да си купиш 1 кв. метър жилище в София - би трябвало над една междинна месечна заплата (списък с най-скъпите квартали)
Средната цена на закупените в София през третото тримесечие (на 2021 година) жилища по данни на Bulgarian Properties е 1 200 евро/...

Глобалният показател на цените на жилищните парцели демонстрира, че повишаването е на най-високото равнище от 2007 година насам, а от включените в него 150 града, 43 реализират годишен растеж на цените от над 10%. Може би най-важният фактор за повишаването на парцелите е, че редица основни градове по света не престават да страдат от изострен дефицит на жилища, а забавянето на строителството беше задълбочено от пандемията, показват от консултантската компания. Според специалистите три фактора може да тласнат цените още нагоре. Първият е страхът да не се пропусне нещо - защото пътуванията са лимитирани, вложителите може да погледнат по-близо до дома, с цел да се възползват от растящите цени на парцелите.

Вторият фактор са ниските лихви по ипотечните заеми, от които някои купувачи желаят да се възползват. И трето - поради огромните суми на спестяванията в някои страни, в този момент доста хора могат да си разрешат втори дом.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР