София е доставяла на Украйна гориво и оръжия от съветската

...
София е доставяла на Украйна гориво и оръжия от съветската
Коментари Харесай

Die Welt: 30% от снарядите в Украйна – от България

София е доставяла на Украйна гориво и оръжия от руската ера още при започване на войната, само че е пазила това в загадка.

Това пишат в огромна публикация авторитетните издания „ Ди Велт “ и „ Политико “, като настояват още, че някогашният министър председател Кирил Петков е в основата на наложените на Русия стопански наказания.

Според изданията София е осигурявала 30% от боеприпасите и 40% от горивото, належащо на украинската войска в ранния стадий на войната.

„ Ди Велт “ и „ Политико “ се базират на изявленията с Кирил Петков и Асен Василев, които тогава са министър председател и вицепремиер. Думите им са доказани от украинския външен министър Дмитро Кулеба, съгласно който „ Петков е избрал да застане на вярната страна на историята “.

Той акцентира, че не става въпрос за даване на военна помощ от страна на българското държавно управление непосредствено на Украйна,  а за „ даване на опция на украински компании и компании от страни от НАТО да закупят нужното от български снабдители ”.

Според информацията в Ди Велт “ Съединени американски щати и Англия са платили за доставките. Нещо повече – изданията настояват, че точно Кирил Петков е бил в основата на предложенията за наказания на Русия.

Това е станало ден след началото на нашествието на изключителна среща на Европейския съвет в Брюксел.

В последна сметка Европейската комисия поддържа тези стъпки, а съгласно европейски източници неофициално те са били известни като „ българското предложение “.

Източник: Нова телевизия
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР