София. Двойка черни лешояди (картали) са най-новите обитатели на Зоологическа

...
София. Двойка черни лешояди (картали) са най-новите обитатели на Зоологическа
Коментари Харесай

Двойка черни лешояди бяха пуснати в Софийския зоопарк

София. Двойка черни лешояди (картали) са най-новите жители на Зоологическа градина – София. Хищните птици бяха пуснати през днешния ден в огромната волиера на парка. Това оповестиха от пресцентъра на Софийския зоопарк . Директорът на зоопарка Добромир Бориславов уточни, че птиците са емблематични за столичния зоопарк, защото точно един черен лешояд, подарен на Княз Фердинанд, създателя на зоологическата градина през 1888-а година, е първото животно в нейната зооколекция.

Двойката черни лешояди, които през днешния ден откриха своя нов дом в огромната волиера за хищни птици на зоопарка, носят имената София и Бадахос Те не могат да бъдат освободени в природата и по тази причина са продоставени за развъждане на столичния зоопарк, където са налице всички нужни условия за това. Освен това те към този момент са завършена двойка, която се чака да се развъди и поколението й да може да бъде пуснато в българската природа. Птиците са прекарали адаптационен интервал в специфична рехабилитационна волиера за лешояди на Фонда за дива флора и фауна и в този момент ще живеят в огромната волиера на зоопарка, където за тях е построена специфична площадка за гнездене.

Животните идват от Испания и са дарени на зоопарка по план „ Светло бъдеще за черния лешояд “, който е взаимна самодейност на сътрудници от четири европейски страни – Сдружение “Зелени Балкани – Стара Загора ”, Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ) и Дружество за отбрана на хищните птици (ДЗХП) от България, Фондация за запазване на лешоядите (VCF) от Холандия, Junta de Extremadura от Испания и Euronatur от Германия.

Зоологическата градина има обичаи в развъждането и размножаването на лешояди. От 2000-та година столичния зоопарк взе участие в напъните за запазване и възобновяване на белоглавите и египетските лешояди, а в този момент и най-едрият и величествен тип – черният лешояд става част от консервационната стратегия на зоопарка. Пристигането на черните лешояди в Софийския зоопарк се случва в годината, в която тези птици се завърнаха и в българската природа. Видът е в категория „ Изчезнал “ в Червената книга на България и загнездяването на първите 2 двойки още веднъж в българската природа през 2021 година, е извънредно събитие.

Възстановяването на черните лешояди е допустимо с помощта на дългогодишните старания на природозащитните организации, в които взе участие и Софийския зоопарк.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР