София. Депутатите трябва много добре да се запознаят с документа

...
София. Депутатите трябва много добре да се запознаят с документа
Коментари Харесай

Андрей Ковачев: Депутатите трябва много добре да се запознаят с документа по ветото за Северна Македония, защото ще го опаковат като висша европейска ценност

София. Депутатите би трябвало доста добре да се срещнат с документа по ветото за Северна Македония, тъй като ще го опаковат като висша европейска полезност. Това съобщи Андрей Ковачев, началник на българската делегация и заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, в изявление за обзора на деня на Радио „ Фокус ” „ Това е България ” .

По мотив изявлението на министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, че вписването на българите в Конституцията на страната е израз на прогрес и е най-хубавото решение, само че не може да се направи преди началото на договарянията с Европейския съюз,
Ковачев добави, че в случай че стартират договаряния е значимо да се знае по какъв начин от ВМРО-ДПМНЕ и от опозицията ще дадат своите гласове за смяната, откакто са споделили, че не желаят.

„ Даже от опозицията приказват напълно други неща –трябвало в Българската конституция да влязат така наречен „ етнически македонци “.

И главният проблем е неналичието на доверие. Това доверие беше разрушено след 2017 година, когато с подобен голям възторг подписахме контракта.

Искам да кажа, че няма прогрес. А по какъв начин да повярваме, откакто има утвърден контракт, по който няма прогрес за 5 години? Сега те ни споделят: „ Вярвайте ни на това, което ще кажем. Ние имаме болшинство за конституционна смяна “, а ние знаем, че няма такова болшинство, тъй като от опозицията не са споделили, че ще го поддържат. Аз не виждам, каква гаранция имаме, че това ще се случи.

На въпрос, на какво разчитат управляващите в Македония и какво стратегическо решение чакат от България, Андрей Ковачев съобщи:

„ Топката е в полето на страната претендент. Аз не знам по какъв начин може страната претендент да споделя на страната пълновръстен член, че тя би трябвало да създадем нещо. Няма по какъв начин “, безапелационен бе Ковачев.

По отношение на това, че Съединени американски щати, Европейската комисия и някои европейски страни са призовали България да преразгледа позицията си и да утвърди преговорната рамка на Северна Македония за Европейския съюз още през юни Андрей Ковачев разяснява:

„ Да, по този начин е. И тук имаме огромна виновност, като споделям имаме – всички имаме.

Ние не инвестирахме задоволително средства, с цел да представим нашата демократична и обективна позиция.

„ Но с десетилетията и заради наслагването на пропагандата от другата страна, която отново споделям, е подплатена с доста средства, някак си по инерция има благосклонност към по-малките, които се показват като жертва - първо на гърците, в този момент на българите.

Комуникацията в последните 3-4 години се ускори, само че отново незадоволително “, акцентира Ковачев.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР