София. Черна гора се доказа като държава, която активно работи

...
София. Черна гора се доказа като държава, която активно работи
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Черна гора доказва, че европейската перспектива на Балканите е реална, когато има единство между волята, ценностите и действията

София. Черна гора се потвърди като страна, която интензивно работи за своята европейска интеграция. Тя е образец за останалите страни от Западните Балкани и за това, че опциите са отворени, когато се сплотяваме към европейските полезности и ги следваме в дейностите си. Това съобщи президентът Румен Радев, който се срещна с ръководителя на Народното събрание на Черна Гора Иван Брайович на „ Дондуков “ 2, оповестиха от прессекретариата на президента .
„ По време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз страната ни ще работи за европейската вероятност на целия район на Западните Балкани. Черна гора е образец за реализиран самостоятелен прогрес в качеството ѝ на страна претендент за участие в Европейски Съюз “, сподели още президентът Радев и изрази мнението, че всяка страна от района следва да бъде оценена съгласно личните ѝ старания в промените и степента на покриване на критериите за присъединение. В знак на поддръжка и самопризнание за напъните на Черна гора, президентът Филип Вуянович е поканен да бъде първият държавен глава от Западните Балкани, който да посети страната ни по време на Председателството през 2018 година, сподели още Румен Радев.
Иван Брайович изрази готовността на Черна гора да употребява опцията, която Българското председателство през 2018 година дава, с цел да утвърди напредъка на страната към участие в Европейски Съюз и да бъдат отворени всички преговорни глави от процеса за присъединение. „ Убеден съм, че България ще подтиква интеграционния развой в района и ще го изведе като водеща европейска тематика по този начин, че напредъкът на страните да бъде непрекъснат и необратим “, съобщи ръководителят на черногорския парламент. Иван Брайович също поддържа напъните за свързване на двете страни с по-добра транспортна инфраструктура, както и за взаимни ограничения за увеличение на туристическия продан сред България и Черна гора.
България и Черна гора имат извънредно натоварен политически разговор и ползотворни двустранни връзки в доста области, беше очебийно още на срещата. Бихме желали контактите на политическо равнище да се трансформират в по-високи достижения в региона на търговско-икономическото съдействие. Настоящият търговски продан от 15 млн. евро. сред нашите две страни е по-нисък от капацитета, който имаме, а също по този начин имаме предпочитание да активизираме и стратегиите за взаимни вложения, сподели още българският президент.
Румен Радев и Иван Брайович идентифицираха сигурността, туризма, науката и образованието като сфери, които оферират съществени благоприятни условия за развиване на връзките сред София и Подгорица на двустранно равнище.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР