Икономически университет във Варна стана домакин на едно вълнуващо събитие,

...
Икономически университет във Варна стана домакин на едно вълнуващо събитие,
Коментари Харесай

Отличиха на тържествена церемония талантливите студенти на ИУ – Варна

Икономически университет във Варна стана хазаин на едно вълнуващо събитие, което освен означи 10-годишнината на Фонда за финансово подкрепяне на надарени студенти, само че и обогати неговата история. На 15 май 2024 година в Аулата на университета се организира тържествена гала за връчване на годишните финансови награди на “Фонд за финансово подкрепяне на надарени студенти " към Центъра за проучване и използване на нови осведомителни и информационни технологии. Събитието се организира в наличието на управлението на университета, донорите във фонда, специфични посетители и студентите, канидати за премиите.

Фондът, основан преди 10 години от Георги Зеленков и проф. доктор Аврам Ескенази, има благородната цел да помогне за професионалното израстване на студенти от Икономическия университет - Варна, които се отличават със своите умения и достижения в региона на технологиите.

Церемонията бе миг на наслада и самопризнание за студентите, които бяха определени за приемане на финансовата помощ, която ще им помогне да продължат своето обучение и професионално развиване.

Досега Фондът е раздал 43 хиляди лв. на 46-ма лауреати, които се отличиха с високи достижения и ангажираност в своята академична и професионална област. Наред с финансовата поддръжка, това събитие означи спомагателен миг на горделивост - включването на най-младия донор в историята на Фонда.

Симеон Симеонов, млад ИТ експерт и повторен лауреат на Фонда, се трансформира в знак на вярата и триумфа, който Фондът съставлява. Неговата ангажираност с Центъра за проучване и използване на нови осведомителни и информационни технологии (ЦИПНИКТ) в продължение на три години и неговият сполучлив преход към софтуерната промишленост са образец за това по какъв начин образованието и поддръжката могат да трансформират живота на младежите.

ЦИПНИКТ връчва годишно специфична премия, която носи името на центъра, на студенти с отличен триумф и постижения в осведомителните и информационни технологии, с цел да развият своя гений и да ускорят професионалното си израстване. Освен посочените донори, в обезпечаването на средставата присъединяване имат и партньорски ИТ компании като Flat Rock Technology и MyPOS.

Директорът на Центъра - доцент доктор Иван Куюмджиев - връчи чек на носителя на премия на ЦИПНИКТ и документи за дарителство на всички, които с горделивост и достойнство способстваха за реализирането на тази значима самодейност.

Традиционно се връчват три поименни награди:

1. Поименна премия " Моис и Илко Ескенази “ " се връчва за 10-ти път. Наградата е учредена от проф. Аврам Ескенази, създател на секция Софтуерни технологии към Института по информатика и математика при Българска академия на науките, дълготраен учител в Икономически университет - Варна и притежател на премия за високи достижения в науката - " Проф. Цани Калянджиев " и се връчва годишно от 2014-та година в чест на неговите татко и брат. Моис и Илко Ескенази са свързани освен с историята на университета, само че и с историята на град Варна. Наградата се дава за висок триумф от следването и открояващи се изяви в региона на " Информатиката ".

2. Поименна премия " Никола и Владимир Попови “ е предопределена за студенти, открояващи се с изяви в региона на правото. Наградата се обезпечава от дарения на семейство Попови в памет на Никола и Владимир Попови, изявени юристи и университетски дейци в предишното на Варна. Тази година не беше връчена премията в региона на правото.

3. Поименна премия " Йордан Симеонов Йорданов “, деятел в региона на стопанската система и търговията и отличен ученик на Икономически университет - Варна в интервала 1951 – 1956 година, приет счетоводен началник на огромни национални и интернационални търговски предприятия. Наградата се присъжда благодарение на госпожа Моника Георгиева Тренева, внучка на Йордан Симеонов Йорданов и е предопределена да подкрепи следването на изявени студенти от ИУ-Варна в област " Икономика ".  Почетен притежател на поименна премията " Йордан Симеонов Йорданов “ (в област " Икономика " ) стана Селина Лютвиева Скандалова, 4 курс, познавач. " Аграрен бизнес “, която получи чек на стойност 2000 лева от Стоян Симеонов Йорданов - брат на достолепния икономист.

Третокурсникът Мартин Дойнов, компетентност " Информатика и компютърни науки ", е тазгодишният лауреат на поименната премия Моис и Илко Ескенази в региона на информатиката. А повторен лауреат на премия на ЦИПНИКТ стана Силвия Момчева завършваща бакалавърската си степен в същата компетентност.

По време на своя празник, Фондът за подкрепяне на надарени студенти означи не малко значими събития. Учредени и връчени бяха две специфични награди - една в региона на маркетинга и още една в информатика. В светлия ден на церемонията за връчване на награди в Икономически университет - Варна, още един доблестен акт озари залата като лъч на добрината и поддръжката. Ректорът на университета, професор Евгени Станимиров, участва на събитието освен в своята ректорска роля, само че и потвърди своето достойнство като повторен донор към Фонда за подкрепяне на надарени студенти. С дарението си професорът освен сподели грижата си за развиването на образованието и младите гении, само че и удостои един студент със специфична премия в региона на цифровия маркетинг. Награда " Дигитален маркетинг “ и чек на стойност 1000 лева се присъди на Камелия Христова, студентка в 3 курс, компетентност " Дигитални медии и ПР “.

Друг значим донор във фонда, и от тази година основател на специфична премия, е компанията myPOS. През 2023 година myPOS бе отличена с влиятелния приз " Компания на годината " на Forbes Business Awards, което ги въодушеви да създадат още по-значим принос към образованието. Партньорите се учредиха специфична премия за студентите от ИТ специалностите на Икономическия университет - Варна, като връчиха сумата от 2000 лв.. Тази година тази премия се връчва за първи път, като отбелязва началото на една нова и значима традиция за поддръжката на младите гении в областта на осведомителните технологии. Първият носите на премия " myPOS " стана Вадим Драганов - студент в 4 курс, компетентност " Информатика и компютърни науки “.

Средствата във фонда се набират само от дарения и се изразходват единствено за награди. Те са финансови, връчват се годишно на студенти, номинирани след специфична селекция.  Кандидатите се селектират по процедура от Експертния съвет на Центъра за проучване и използване на нови осведомителни и информационни технологии, в която се взема под внимание мнението на катедрата в съответната област и волята на донора. Наградите се връчиха на особено празненство в Аулата на университета.

Отличените студенти на премиите станаха лауреати във Фонда и получиха чекове с финансово изражение.

Награда на ЦИПНИКТ и чек на стойност 1000 лева се връчи на Силвия Пламенова Момчева, 4 курс, познавач. " Информатика и компютърни науки “

Специална премия на myPOS и чек на стойност 2000 лева се връчи на Вадим Вячеславович Драганов, 4 курс, познавач. " Информатика и компютърни науки “

С годишната поименна премия " Йордан Симеонов Йорданов “ в област " Икономика “ бе удостоена  Селина Лютвиева Скандалова, 4 курс, познавач. " Аграрен бизнес “ Тя получи и чек на стойност 2000 лева

Годишната поименна премия " Моис и Илко Ескенази “ и чек в размер на 1000 лева се връчи на Мартин Дойнов Дойнов - 3 курс, познавач. " Информатика и компютърни науки “

Специална премия " Дигитален маркетинг “ и чек на стойност 1000 лева се присъди на Камелия Диянова Христова, 3 курс, познавач. " Дигитални медии и ПР “.

Организаторите на тържествената гала, в лицето на доцент доктор Иван Куюмджиев, шеф на ЦИПНИКТ и Петя Петрова, заместител шеф на ЦИПНИКТ, показаха благодарността си към всички донори и регистрираха приноса на институцията Икономически университет – Варна за опцията да се откриват хоризонти пред надарените, способни и стимулирани студенти.

С благодарности към основателите на фонда, чакаме с неспокойствие да забележим по какъв начин тези надарени студенти ще продължат да вървят към триумфа и да допринесат за развиването на софтуерната сфера и образованието в България.

Поздравления към всички лауреати и благодарности към всички, които се включиха и не престават да поддържат задачата на Фонда за финансово подкрепяне на надарени студенти. Техният принос е ключът към сполучливото бъдеще на образованието и нововъведенията в България.

Гледайте видео от събитието ТУК
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР