София. Благодарение на традициите и фолклора, предавани от поколение на

...
София. Благодарение на традициите и фолклора, предавани от поколение на
Коментари Харесай

Красимир Махлиев: Благодарение на традициите и фолклора, предавани през поколенията, Добърско е включено в националната представителна листа на нематериалното културно наследство

София. Благодарение на традициите и фолклора, излъчени от потомство на потомство, Добърско е включено в националната представителна листа на нематериалното културно завещание. Това сподели в предаването „ Легенди за България “ на Радио „ Фокус “ секретарят на читалището в село Добърско Красимир Махлиев, „ Село Добърско се намира в южните скатове на Рила планина и е ситуирано най-високо в Разложката долина. От него се откриват красиви гледки към Пирин, Родопите и Рила “, изясни Махлиев и добави, че като извънредно и остаряло населено място в него има непокътнати обичаи, традиции и детайли от българския фолклор. „ И може би още от артистите гуслари и школите за пеене, които е имало преди време, е непокътнат този вид фолклор, който сега се извършва в Добърско. Вук Караджич преди доста години да вземем за пример е записал в селото 27 песни “, съобщи Махлиев.
Той посочи, че с изключение на двете църкви в центъра на Добърско „ Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат “ „ Свето Сретение Господне “, към селото има още 8 черкви, които могат да се видят когато и да е. „ Това са църквите „ Св. Петър “, „ Св. Илия “, „ Св. Богородица “, „ Св. Спас “, „ Петрово въже “, а също и „ Козарската черква “, която е най-отдалечена от Добърско (на към 4 км). А в „ Копана черква “ има един древен бор, на който сега е непокътнат единствено дънера. Говорело се е, че преди доста години, когато било неприятно времето цяло стадо овце се е събирало в корените на този бор “, описа Красимир Махлиев.
Той разясни, че в Добърско са непокътнати доста обичаи, излъчени от потомство на потомство. „ Имаме много непокътнати традиции, които представяме като пакет на туристите, които идват в Добърско “, добави Махлиев.
Във връзка с това, че в националната представителна листа на нематериалното културно завещание „ Диви човешки съкровища “ са включени Добърските баби и това отколко време съществува групировката, Красимир Махлиев описа: „ Добърските баби съществуват повече от 50 години. Едни от тях към този момент не са измежду живите, само че техните гласове към момента звучат, когато се пеят песните. Песните им са единствено от Добърско, тъй като ние нямаме вкаран извън фолклор. И тъкмо поради това може би в Добърско се резервират нещата, тъй като представяме единствено такива неща – традициите и фолклора “.
Той посочи, че при подадена поръчка се провеждат участия на бабите в читалището и в двора на остарялата църква. „ Добърско със своите обичаи към този момент не е единствено в България, само че и в чужбина. Виждаме доста хора, които са пристигнали и си потеглят със сълзи на очите “, добави Махлиев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР