София. Българската православна църква чества днес празника на свети Сава

...
София. Българската православна църква чества днес празника на свети Сава
Коментари Харесай

Православната църква почита св. Сава Освещени

София. Българската православна черква празнува през днешния ден празника на свети Сава Освещени. Св. Сава е създател на доста манастири и на известната лавра в Палестина. Родил се е през IV в. в богато и знатно семейство в Кападокия. Въпреки опциите, които му давали благосъстоянието и родът, още на 18 години заживял в манастир, подстригал се за духовник и прекарал в служене целия си живот. Станал възпитаник на постника Евтимий, който го благословил и предсказал, че ще основе велика лавра и ще бъде прочут ментор на всички палестински отшелници. Пожелал да живее в цялостна самотност и я разкрил в една пещера на мястото на изсъхналия Силоамски поток. Тук включил и учел мнозина отшелници. Тук заслужил и почитта даже на разбойниците, които нахранил с корени от пустинята. Когато те почнали признателно да идват при него и да му носят самун и плодове, Сава се обливал в сълзи и говорел: „ О, горко на душата ми! Тия люде за едно милосърдие така обилно заплащат. А ние получаваме ежедневно от Бога милосърдие, само че не благодарим, а в безгрижие прекарваме дните си и не изпълняваме Неговите повели. " В пещерата край потока Сава разпределил богатото завещание от родителите си за манастири и монашески обители. Тук и умрял през 533 година, на 94 години.
ПРАЗНИКЪТ
На някои места почитат Сава като светец, на други - като светица.
Сава е светица, свързва се със света на заболяванията и царството на мъртвите. В науката това е светът на хтоноса. В националното поверие Сава и Варвара са два куци вълка, които вървят откъм гърба след други пет. Смятат св. Сава за жена, само че тук-там я почитат и като мъж. Боят се от нея, тъй като „ засява " заболяванията по хората. Празнуват 5 декември в нейна чест, като я умилостивяват с положително отношение и медени питки. Сава и Варвара като сестри на св. Никола приготвят неговия празник. Затова е и поговорката: „ Варвара вари, Сава пече (меси), Никола посетители гощава. "
РИТУАЛИ
Подготвя се празничната никулденска софра.
Празнува се в чест на мъртвите. Носи се жито на гробищата и се раздава за „ Бог да елементарни ".
На св. Сава може да се направи магия за задомяване. Девойките пресяват брашно през обърнато решето, възрастни дами ги учат по какъв начин да държат ситото изправено, по какъв начин да се задомят щастливо, да си намерят добър мъж, който да ги обича, и всички са уверени, че пожеланията за шанс и благоденствие напременно се сбъдват.
ЗАБРАНИ
На места, в които честват за „ сечено " и „ порязано ", се не разрешава да се реже и сече.
Жените не пипат остри предмети - ножове, ножици, игли, с цел да не им стори зло Варвара.
ИМЕННИЦИТЕ
Имен ден през днешния ден имат хората, носещи името Сава и неговите производни: Елисавета, Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Славка, Славомир, Славчо, Савелина, Савелия, Савена и Сафка.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР