София. България има амбицията да се превърне в газоразпределителен център

...
София. България има амбицията да се превърне в газоразпределителен център
Коментари Харесай

Министър Теменужка Петкова: Българската страна ще черпи опит от Австрийския централноевропейски газов хъб в развитието на газова борса у нас

София. „ България има упоритостта да се трансформира в газоразпределителен център на района. За задачата взаимно с Европейската комисия работим по концепцията за създаване на газоразпределителен център „ Балкан “. Освен нужната инфраструктура като част от хъба ще бъде основана борса за търговия с природен газ, която ще бъде записана като дъщерно сдружение на „ Булгартрансгаз “ ЕАД, в границите на месец. Това ще подсигурява нужните предпоставки за либерализация на пазара и развиването на търговията със синьо гориво на българска територия “. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на подписването на Меморандум за съгласие за съдействие при създаването на газов хъб „ Балкан " сред българския газопреносен оператор „ Булгартрансгаз “ ЕАД и Австрийския централноевропейски газов хъб (CEGH), оповестиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката .
Двете компании поеха ангажимент за съдействие и подкрепяне развиването на газоразпределителния център на територията на страната ни, посредством продан на ноу-хау и положителни практики по повод построяването и действието на газовия хъб, както и информация по правните и регулаторни въпроси на Европейски Съюз.
CEGH ще поддържа търговията на газова борса в България и посредством даване на помощ, услуги и информация. Страните споделят мнението, че българският пазар на газ играе значима роля за развиването на ликвидната търговия с газ в Югоизточна Европа, който е един от основните въпроси за реализиране сигурност на доставките и конкурентоспособност в района на Югоизточна Европа.
„ Булгартрансгаз “ ще влага в разширението на националната газопреносна мрежа, с цел да трансформира България в главен разпределителен център на природен газ за европейските пазари на природен газ.
CEGH ще способства за съдействието, като споделя информация за сполучливото действие на газовите хъбове и ликвидни места за търговия с газ, свързани с главния европейски газоразпределителен център в Баумгартен, Австрия. По този метод австрийският сътрудник ще помогне на българския газопреносен оператор да реши по какъв начин да развие и трансформира газов хъб Балкан във значимо място за търговия с природен газ в района.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР