София. България е страна с ниско разпространение на ХИВ сред

...
София. България е страна с ниско разпространение на ХИВ сред
Коментари Харесай

Д-р Мария Замфирова: България е страна с ниско разпространение на ХИВ - два пъти по-малко от средното за Европейския съюз

София. България е страна с ниско разпространяване на ХИВ измежду общото население – 2,8 на 100 000, което е – два пъти по-малко от междинното за Европейския съюз - 5,7 на 100 000 население. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ доктор Мария Замфирова, шеф на отдел „ Промоция и профилактика “ в Дирекция „ Промоция и профилактика на заболяванията и зависимостите “ в Министерството на здравеопазването във връзка откриването на Националната лятна АНТИНСПИН акция. По думите й Националната стратегия за предварителна защита и надзор на ХИВ и полово излъчени инфекции в страната реализира стабилно задържане на ниското равнище на разпространяване от ХИВ измежду общото население и недопускане kd развиване на съсредоточена зараза измежду групите в най-голям риск. „ През интервала 1986 – 03.08.2018 година в България са регистрирани общо 2 876 лица с ХИВ зараза. От началото на тази година са открити нови 161 ХИВ–серопозитивни “, уточни доктор Замфирова. Тя посочи, че годишният брой на записаните случаи се усилва последователно в годините, като през 2017 година новорегистрираните са 241. Според нея повишаването в годишния брой на новооткритите се дължи на повишение на разкриваемостта на случаите на ХИВ посредством дейното даване на услуги за непринудено консултиране и проучване за ХИВ на групите в максимален риск. “Запазва се наклонността от последните години броят на новорегистрираните мъже да е неведнъж по-голям от инфектираните дами като съотношението на инфектираните мъже и дами през актуалната година е 6:1 (139 мъже и 22 жени) ”, посочи доктор Замфирова. По думите й през актуалната година 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по полов път и 9% са инфектирани при инжекционна приложимост на опиати.
“Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 година - 44%, следвана от възрастовата група 20-29 година – 25% “, посочи тя. Според направените проучвания излиза наяве, че записаните случаи се концентрират главно в по-големите области на страната: София – 67 лица, в област Пловдив – 15 лица, Варна – 9 лица, Бургас – 7 лица, Кюстендил и Благоевград – 6 лица, по 5 лица в областите: Стара Загора и Русе, по 4 лица в областите: Перник и Пазарджик, по 3 лица в областите: Плевен, Враца, Ловеч, Велико Търново, Силистра, София област, Разград и единични случаи в останалите области. „ Най-големият триумф е, че макар съществуващата към момента стигма и дискриминация, достигнахме до хиляди хора от най-уязвимите групи. Всяка година се усилва броят на лицата, които са изследвани за ХИВ и са разбрали своя резултат “, сподели още тя. По думите й от началото на 2018 година до месец юли са се изследвали над 162 000 лица за ХИВ.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР