София. 5 тона оцетен анхидрид - прекурсор за производство на

...
София. 5 тона оцетен анхидрид - прекурсор за производство на
Коментари Харесай

5 тона прекусор за производство на хероин е задържан на митнически пункт Калотина

София. 5 тона оцетен анхидрид - прекурсор за произвеждане на хероин, са задържали митническите чиновници на митнически пункт " Калотина " (МП). Това е най-голямото количество арестувано на граница през тази година, оповестиха от пресцентъра на Агенция " Митници ". На 2 август 2017 година вечерта, на Министерство на правосъдието Калотина, на трасе „ Входящи товарни МПС ", идва товарен автомобил с хърватска регистрация, ръководен от жител на Босна и Херцеговина. По документи камионът транспортира 32 палета слънчеви панели от хърватска компания за адресат в Турция.
Товарното транспортно средство е селектирано за рентгенова инспекция, при която митническите чиновници виждат, че в каросерията има стока с необикновена компактност. При последвалата щателна инспекция митническите чиновници откриват, че в товарното помещение на камиона, сред слънчевите панели, се транспортират и пет пластмасови контейнера. Петте съда са с съдържимост 1000 литра всеки и са цялостни с безцветна течност с изострен аромат на оцет. Взети са проби за лабораторен разбор като предварителните данни демонстрират, че откритото вещество е оцетен анхидрид с общо тегло 5000 литра. Образувано е досъдебно произвеждане по разказа на Митница Столична под надзора на Окръжна прокуратура (ОП)-София.
ОП-София ще повдигне обвиняване на водача на товарния автомобил за контрабанда на прекурсор и ще постанови задържането му до 72 часа.
Оцетният анхидрид е вещество с невисока на легалния пазар лична стойност (около 1700 лв. на тон), което има приложение в промишлеността и най-много в кожарската индустрия, само че също по този начин е прекурсор за произвеждане на хероин. От арестуваните 5 тона оцетен анхидрид могат да бъдат създадени 2 тона хероин, остойностени по цени на съдопроизводството на над 180 млн. лв..
Това е най-голямото количество оцетен анхидрид арестувано от българските митници през тази година откакто през април, също на Министерство на правосъдието Калотина, митническите чиновници са спрели три камиона, пренасящи ябълки от Сърбия за Ирак. Между ябълките митническите чиновници са разкрили 178 туби с общо 3560 л оцетен анхидрид.
Общото количество на арестувания от българските митнически управляващи оцетен анхидрид през 2017 година, в това число последния случай, е 10 623 литра при пет случая. Опитите за трафик през България на прекурсора е нова наклонност откакто повече от 10 години подобен жанр контрабанда отсъстваше от българските граници.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР