София. 45 кг сребърни изделия задържаха митнически служители при два

...
София. 45 кг сребърни изделия задържаха митнически служители при два
Коментари Харесай

45 кг сребърни изделия задържаха митнически служители при два отделни случая

София. 45 кг сребърни произведения задържаха митнически чиновници при два обособени случая в края на предходната седмица, оповестиха от Агенция " Митници " . На Министерство на правосъдието Капитан Андреево митническите чиновници откриват 12.583 кг сребърни украшения в кабината на товарен автомобил, а на Министерство на правосъдието Калотина в различен товарен автомобил дежурните митнически инспектори откриват други 32.346 кг сребърни произведения. И в двата случая транспортните средства идват от Турция, а с изключение на недекларираните благородни метали са открити и други незаконни артикули. По случаите са формирани дознания под управлението на окръжните прокуратури в София и в Хасково.

Около 22.30 ч. на 24.03.2022 година на Министерство на правосъдието Калотина на излаз от страната пристигнала товарна комбинация, състояща се от влекач с ремарке, със сръбски регистрационен номер. Превозното средство, ръководено от сръбски жител с букви З.З., е отклонено за щателна митническа инспекция. В наличие на лидера е осъществено претършуване и изземване, като е открито, че без знанието и разрешението на митниците задграничният жител е направил опит да придвижи през границата на страната артикули за търговски цели в огромни размери. Митническите чиновници са разкрили 32.346 кг сребърни произведения, както и още 1639 броя продукти с изображения на търговски марки - 442 чифта маратонки, 48 дълги спортни комплекти, 157 дънки, 15 къси панталони, 741 тениски, 35 якета и 201 парфюма. По случая е формирано досъдебно произвеждане по разказа на Търговско дружество Митница София и под надзора на Окръжна прокуратура – София за осъществено закононарушение по член 242, алинея 1, б. „ д “, вр. член 18, алинея 1 от Наказателен кодекс. Водачът на товарната комбинация е бил притеглен в качеството на обвинен. На 28.03.2022 година, по искане на Окръжна прокуратура – София съдът взе мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на З.З. Разследването по делото продължава.
Откритото на Министерство на правосъдието Калотина количество от над 32.3 кг. е близо до рекордното количество за 2021 година – 33.9 кг., когато на Министерство на правосъдието Малко Търново митническите чиновници намират сребърни произведения, предопределени за преправка и укрити в румънски автомобил, пътуващ към Турция.

При втория случай, на 26.03.2022 година на Министерство на правосъдието Капитан Андреево идва влекач с полуремарке с турска регистрация, пренасящ стока от Турция за Белгия. По метода „ разбор на риска “ транспортното средство е селектирано за щателна митническа инспекция, при която във фабрични кухини в шофьорската кабина са открити 18 транспарантни полиетиленови пакета, съдържащи произведения от бял и жълт метал. Според направената от вещото лице експертиза накитите с общо тегло 12.583 кг са от сребро на стойност 75 498 лв.. В хода на инспекцията са открити и 240 кутии цигари без български акцизен бандерол. Контрабандно пренасяните сребърни украшения и цигари са арестувани. По случая е формирано досъдебно произвеждане от проверяващ митнически контрольор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. Спрямо лидера М.Т., на 50 година, турски жител е взета мярка за неотклонение „ гаранция “ в размер на 5000 лв., както и „ възбрана за овакантяване рамките на Република България ”, с изключение на с позволение на Окръжна прокуратура – Хасково.

През предходната година са арестувани близо 133 кг сребро и сребърни произведения, което се приближава до откритите количества през предходните четири години взети дружно.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР