София. 12 проекта от общо 7 населени места - Силистра,

...
София. 12 проекта от общо 7 населени места - Силистра,
Коментари Харесай

14 проекта за развитие на местната общност получават подкрепа за близо 65 000 лв. в шестото издание на Vivacom Регионален грант

София. 12 плана от общо 7 обитаеми места - Силистра, София, Варна, Плевен, с. Шипка, Сливен и Самоков - ще бъдат подкрепени с общо 69 421 лева в шестото издание на Vivacom Регионален грант. Освен финалистите, два плана получават спомагателна премия от телекома. Това оповестиха от пресцентъра на Vivacom .
Проектите оферират хрумвания за развиване на локалните общности посредством разпространение на областите като туристически дестинации, запазване на природата, поддръжка за дребни села. Впечатление вършат новаторските хрумвания за битка с домашното и младежкото принуждение. Всички начинания и събития на спечелилите ще бъдат съобразени с настоящите противоепидемични ограничения и условия.

В шестото издание на Програмата се включиха 281 цивилен организации с 319 хрумвания от 27 области.
В състава на журито тази година бяха Ива Дойчинова (журналист), Иван Кънчев (съосновател на съдружие „ Българска история “), Райко Байчев (журналист), Веселка Вуткова (директор „ Корпоративни връзки ” във Vivacom) и Надя Шабани (директор на БЦНП).

„ Изключително съм впечатлена от изобретателните начинания за възстановяване на живота на локалната общественост, с които организации от цялата страна се включиха в шестото издание на Vivacom Регионален грант. Въпреки световната пандемия, която прекатурна живота ни, и тази година получихме вдъхновяващи оферти с мисъл и грижа за локалните общности в дребните и огромни обитаеми места. Гордея се, че програмата способства за налагане на съзнанието, че смяната и просперитетът потеглят от концепциите на локалните хора, които имат най-хубава визия за съответните потребности на своята общественост. “, разяснява Веселка Вуткова, шеф „ Корпоративни връзки “ във Vivacom.

„ Всичко към пандемията, терзанията и страданията на хората сякаш стимулира в още по-голяма степен гражданските организации да търсят положителни решения по какъв начин да бъдем дружно, да се грижим по-добре едни за други, за природата, да развиваме общностите си и да мислим по какъв начин можем да създадем утрешния ден по-добър от днешния. Страхотни планове. Желая триумф на всички “, показа Надя Шабани от БЦНП.

Vivacom Регионален грант подкрепя безплатно положителните хрумвания от българските градове или села. Програмата поддържа планове на цивилен организации, читалища, учебни настоятелства и настоятелства на детски градини. Регионалният грант не слага ограничавания в сферите, в които се развиват концепциите, значимо е самодейностите да са ориентирани към смяна, потребна за общността. Програмата се организира в партньорство с Български център за нестопанско право.
Общата инвестиция на Vivacom в шестте издания на Регионалния грант е над 377 000 лева Подкрепени са 81 плана от цялата страна.

Кратко показване на отличените планове в шестото издание:

Сдружение „ Силистра 2030 “ завоюва журито с плана „ Вкусът на Добруджа ”. Организацията възнамерява да организира тридневен фестивал с това име, с цел да показа локалните производители в хранително-вкусовата промишленост от Силистра и добруджанския район. Планират се и визити до локални заводи и винопроизводители, а също и кулинарни класове, с които посетителите могат да се допрян до магията на добруджанския усет. Освен поддръжка за локалния бизнес и показване на неговата продукция, сдружението има цел да разпространява Добруджа като туристическа и кулинарна дестинация.

Фондация „ Бъдеще съвършено “, София, получава опция да реализира концепцията си за „ Превенция на насилието в учебните заведения посредством разработка на чатбот за предпазена и дискретна връзка “. Чатботът ще бъде със наличие, ориентирано към казуса с насилието в учебните заведения. От фондацията желаят да дадат глас на учениците, които са подложени на тормоз в учебно заведение, само че рядко подават сигнал до своите родители и учители. Вярват, че чатботът ще получи огромен отклик измежду учениците, като с изключение на препоръки и публикации по тематиката с насилието в учебните заведения, ще провеждат куизове и анкети, с цел да задържат вниманието на младежите. Организацията има авансово декларирана поддръжка от компанията Viber.

Фондация „ Театър Нокс “, София, печели с плана „ Театър против принуждение “, който цели да подкрепи предварителната защита на насилието измежду младежите посредством срещата им със спектакъла „ ДНК “ от Денис Кели и полемика с креативния екип на тематика „ Моята среща с принуждение “. Представлението ще премине през Пловдив, Хасково, Ямбол, Сливен и Стара Загора. Постановката показва историята на деветима възпитаници, които са оставени без надзор и стигат до демонстрация на последна свирепост един по отношение на различен. Изследва се чувството за безотговорност на младите, другите форми на принуждение, които могат бъдат упражнявани и стремежът на персонажите да не понесат следствията от своите дейности.

Сдружение „ За образован напредък “, Варна, ще провежда „ Фестивал на ветрилата “ – реформаторски морски фестивал навън с стратегия, включваща морска фото-изложба, арт базар, работилници по изкуства и корабоплаване с ветроходна яхта – който ще промени образа на крайбрежната среда и ще способства за обогатяването на морската просвета на деца, младежи и възрастни. Според организацията проблем на града е слабата известност на водните спортове измежду деца и подрастващи, което се дължи на незадоволителното познаване на другите дисциплини и неналичието на обичаи в тази посока. Фестивалът ще се състои по време на регата, което ще даде опция на посетителите да се срещнат и беседват персонално с ветроходци.

Сдружение „ Фабрика за хрумвания “, София, печели с плана „ С ръце за село “ за основаване на доброволческа платформа за връзка сред градски доброволци с потребностите на села от цялата страна с трайни трендове към застаряване на популацията и обезлюдяване. Пилотни ще бъдат общините Мездра, Роман, Видин, Монтана и Враца. Доброволческите старания ще бъдат ориентирани към възстановяване на положението на читалища, кино-салони, детски площадки и други общи пространства. „ Това е и част от омагьосания кръг: колкото повече беднотия и възрастни поданици, толкоз по-малко поддържани общи пространства, толкоз по-малък късмет и селото да стане привлекателно за туристи, нововъведения или нови заселници и да се пречупи цикъла на бедността. От друга страна, доста младежи имат предпочитание, потребност и интерес от допир със селата “ – споделят от организацията.

Фондация „ Аз съм Кайлъка “ от Плевен печели финансиране за плана си „ Да преобразим Мечата поляна дружно “. Той е ориентиран към проблем, който до момента не е решен от локалните управляващи - неприятното положение на „ Мечата поляна “ в парк „ Кайлъка “ и прилежащия ъгъл за отмора. Предвижда се възобновяване на чешмата, достъпа до нея и пейките, слагане на кошчета за отпадък и wifiспот. „ Целта ни е да се възроди едно обичано, само че позабравено място за срещи и доближаване на локалните хора. То може да се употребява за открити уроци и на практика занятия на учебни заведения, детски градини и центрове за настаняване от фамилен вид, за спортни занимания, пикници, зелени учебни заведения, библиотека навън и мн. други “ – обосновават концепцията си от фондацията.

Българска фондация Биоразнообразие, София, с плана „ Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО “ цели по ексцентричен метод – посредством търсене на тайници със съкровища от загадки и просветителни детайли – да разпространява соленото Атанасовско езеро в Бургас, като ангажира и осведоми нови хора за тази скъпа естествена територия и проблемите с нейното запазване. Атанасовско езеро е мястото в България с най-вече следени птици – 333 типа, 82% от които са включени в Червената книга. Поради разнообразни фактори обаче екологичното равновесие в лагуната е застрашено.

Народно читалище „ Светлина – 1861 “, село Шипка, обл. Стара Загора, празнува през 2021 година 160 години от основаването си и ще има опция да реализира живописен пленер „ Светлина за Шипка “. В него ще вземат участие 8 известни български създатели и млади художници от Художествената гимназия в Казанлък. Целта на пленера е да набере средства за възобновяване на постройката на читалището, основана през 30-те години на предишния век вследствие на дълга дарителска акция и доброволния труд на шипченци. Сградата е монумент на културата, само че е била изоставена през 90-те години на предишния век заради липса на средства за дотъкмяване на ремонта ѝ. Картините от пленера ще бъдат показани на изложения в Шипка, София, Казанлък, Стара Загора, Габрово, Пловдив и Варна.

Сдружение „ Байкария “, София, ще увеличи информираността и ангажираността на локалните общности със положението на речното корито на р. Чепинска и ще сътвори конструкция за пълностоен мониторинг и надзор над проблематичните региони на реката. Проектът „ Богатствата на Чепинска река “ ще се реализира във Велинград, с. Драгиново, с. Варвара и други. Речната система на Чепинска река е десен приток на Марица и развита в северозападната част на Родопите. В рамките на водосборния басейн се намират към 41 градове, села и махали. За страдание, реката бива съществено нечиста от битови боклуци и отпадни води с прекосяването си през обитаемоте места.

Сдружение „ Блян за романтика, цветя и космос “, Сливен, ще сътвори дребни еднодневни събития със фамилни игри, работилници, кино прожекции и други за три великотърновски села – Миндя, Ветринци и Вишовград. „ В тези села се заселват от ден на ден задгранични или български млади фамилии. Те постоянно имат новаторски хрумвания за развиването на селата и са подготвени непринудено да работят за тяхното осъществяване, само че срещат отпор от локалните хора, които са прекарали целия си живот там. Затова посредством нашите събития ще съградим мост сред млади и остарели, българи и чужденци, да поддържат връзка, да си оказват помощ, да се учат един от различен, да се веселят дружно. Всеки ще бъде поканен да способства с каквото може и желае “ – споделят от сдружението.

Фондация „ СИЙД “ от Самоков ще даде нова опция за достъп до просвета на деца и родители от града. „ Из света на музикалните принадлежности “ е серия от три просветителни концерта под формата на музикална приказка и работилници, които ще срещнат посетителите с разнообразни музикални принадлежности и творби от света на класическата музика и джаза. Организацията цели също посредством изкуството да провокира детската креативност и предпочитание за изява. Концертите ще бъдат записани и излъчени онлайн за всички, които нямат опция да ги посетят.

Сдружение „ Обществен център за околна среда и стабилно развиване “, Варна, печели с плана #НеМерсиНосяСи. Организацията ще организира във Варна осведомителна акция, която да запознае хората с вредата от използването на найлонови торби за еднократна приложимост, с мащабите на пластмасовото замърсяване и вредата за природата и здравето на хората. На 3 юли – Международният ден без найлонови торбички – на всички по-големи пазари във Варна ще се състоят акции в пиковите часове за извършване на покупки. „ Ще награждаваме с подарък – практична торба за неведнъж извършване на покупки – всеки клиент, който се съгласи да взе участие в акцията със фотография и малко обръщение, като да вземем за пример #НеМерсиНосяСи или „ Извади си главата от торбата " – описват от организацията. Ще има и игра с награди в обществените медии.

Допълнителна премия от Vivacom получават и следните 2 плана:

Училищно настоятелство към 73 СУ „ Владислав Граматик “ в София за плана „ Нови хоризонти “. В учебното заведение ще се обособят специфични пространства за пробна работа по физика и химия. Училището се стреми да сътвори условия за образуване на ползи към естествените науки и да подкрепи учениците за тяхното професионално насочване. Новите оборудвани пространства ще се употребяват както за кабинети по физика и химия, по този начин и за работа по „ Занимания по ползи “, работа по планове и други действия, свързани с разширеното образование по физика и химия.

„ Информирани за ХИВ " е план на съдружие „ Здраве без граници “, София, което цели да подсигурява условия за повишение на достъпа до информация, проучване и здравна поддръжка за уязвими от ХИВ глухи младежи от София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР