София. 11 600 фирми в страната са получили предупредителни писма

...
София. 11 600 фирми в страната са получили предупредителни писма
Коментари Харесай

11 600 фирми в страната са получили предупредителни писма от НАП за нелогично високи материални запаси на обща стойност над 9 млрд. лв.

София. 11 600 компании в страната са получили предупредителни писма от Националната организация за приходите (НАП) за нелогично високи материални ресурси на обща стойност над 9 милиарда лева Това оповестиха от пресцентъра на Национална агенция за приходите . Материалните ресурси са счетоводна категория, която най-общо значи съхранявани на склад артикули, материали или продукция. Всички сдружения в извадката поддържат материални ресурси на забележителна стойност в продължение на години, което опонира на икономическата логичност, разясняват от Национална агенция за приходите. Според приходната организация е допустимо част от тези артикули да са от дълго време продадени без документи или да липсват по други аргументи. Получателите на писмото имат опция да създадат съответните счетоводни интервенции до края на годината, като начислят дължимия Данък добавена стойност за изчезналата стока и отразят това в годишните си заявления за облагане с корпоративни налози за 2021 година

Сред наличните артикули има огромно многообразие от дрехи и обувки, битова техника, промишлени артикули, аварийни елементи за коли и доста други.

С избрана категория от компаниите ще бъдат извършени и телефонни диалози в идващите месеци, а на най-рисковите сдружения ще бъдат предоставени инвентаризации – инспекция от Национална агенция за приходите, при която се разказва цялото налично количество на стоките. При открити несъответствия ще стартират инспекции и проверки.

„ Икономическата логичност изключва трупането на материални ресурси в продължение на години. Имаме съображение да мислим, че в част от случаите тези активи не съществуват, само че без да са платени дължимите налози. Преди да стартираме с контролните ограничения обаче, организираме тази осведомителна акция, като даваме опция за доброволна промяна. Този метод е доста по-ефективен и обективен по отношение на бизнеса “, сподели заместител изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Георги Димов.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР