Софи Уилмес се готви да стане първата жена премиер на

...
Софи Уилмес се готви да стане първата жена премиер на
Коментари Харесай

Белгия за пръв път може да има жена премиер

Софи Уилмес се готви да стане първата жена министър председател на Белгия, оповестиха локални вестници, представени от Ройтерс.

Според изявленията се чака тя да размени другия месец на поста настоящия министър председател Шарл Мишел, който бе определен за ръководител на Европейския съвет, съобщи Българска телеграфна агенция.

Уилмес в този момент е министър на бюджета в служебното държавно управление, ръководено от Мишел.

Тя също ще бъде отпред на служебно държавно управление, до момента в който политическите партии в Белгия не се спогодят за ръководеща коалиция. През май в страната бяха създадени парламентарни избори, само че от този момент към момента не може да се стигне до съгласие по въпроса.

След изборите през 2010 година Белгия се управляваше от служебно държавно управление в продължение на повече от година и половина, с което беше подложен връх в това отношение за страна, която не е във война, напомня Ройтерс.

Белгия, която членува в Европейски Съюз и еврозоната, е разграничена съвсем поравно на нидерландскоезична и френскоезична част. Има и немскоезична част, която обаче е по-малка от другите две. Национални партии няма, тъй като гласоподавателите избират представителите си въз основа на това от коя страна на езиковата разграничителна линия се намират, отбелязва Ройтерс. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР