Собствеността на пречиствателната станция в Албена, ключ към инвестиция за

...
Собствеността на пречиствателната станция в Албена, ключ към инвестиция за
Коментари Харесай

Министър Комитова спасява водния проект на Добрич

Собствеността на пречиствателната станция в Албена, ключ към инвестиция за над 113 млн.лв.

В опит да бъде избавена инвестиция от над 113 млн.лв. за възстановяване на водоснабдяването, отвеждането и пречистването на отпадните води в област Добрич, министърът на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова организира среща с изпълнителния шеф на „ Албена " АД Красимир Станев, кмета на община Балчик Николай Ангелов и регионалния шеф на Добрич Васил Карапанчев. В срещата се включиха и заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Граматиков, изпълнителният шеф на Български ВиК холдинг Илия Илиев, ръководителят на Надзорния съвет на холдинга Николай Цонев, шефът на ВиК - Добрич Тодор Гигински, съветниците на районния министър Николай Ганев и Атанас Паскалев и други

Бяха разисквани опциите пречиствателната станция за отпадни води на „ Албена " АД да бъде предоставена за ръководство на ВиК Асоциацията в област Добрич,като по този метод собствеността стане обществена. Съоръжението обслужва хотелите в комплекса, както и прилежащите обитаеми места Кранево и Оброчище. Към момента станцията е частна благосъстоятелност на курортното сдружение и това крие риск област Добрич да загуби безвъзмездните европейски средства за възстановяване на водоснабдяването. Проектът планува вложения за реорганизация на ВиК мрежи, помпени станции, резервоари, водни кули, съвременни системи за стерилизация и довеждащи водопроводи в Добрич, Каварна, Балчик. Включено е и модернизиране на пречиствателните станции за отпадни води в Албена, Каварна и Балчик и създаване на нови колектори за дълбоководно заустване, което ще подсигурява чистотата на морската вода в региона. Министър Комитова уточни, че ВиК-Добрич към този момент е подало плана за кандидатстване по Оперативна стратегия „ Околна среда " 2014-2020 година, само че собствеността на станцията в Албена е спънка пред отпущането на средствата от Европейски Съюз. „ Проблемите с водоснабдяването на област Добрич са съществени. В момента имаме опция да влагаме съществени безплатни средства, подкрепяйки цялата област. Имаме късмет да модернизираме и северните ни Черноморски курорти ", уточни министър Виолета Комитова.

На срещата бе контрактувано да бъде основана комисия от специалисти, която в най-кратки периоди ще направи инспекция на място и изготви уравновесено решение за бъдещето на пречиствателната станция, което е преференциално за всички наранени страни. Целта е в къси периоди планът на ВиК - Добрич да получили „ зелена светлина " за реализация.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР