Собствениците на домашни прасета в Пазараджишко спират протестите, предаде БНТ.

...
Собствениците на домашни прасета в Пазараджишко спират протестите, предаде БНТ.
Коментари Харесай

Собствениците на прасета от Пазарджишко спират протестите

Собствениците на домашни свине в Пазараджишко стопират митингите, съобщи Българска национална телевизия. Съгласие за това беше реализирано след днешната среща на протестиращите с премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието Десислава Танева.

Припомняме, двамата дойдоха незабавно в Пазарджик, с цел да обяснят на хората, че битката с африканската чума е извънредно значима и всеки би трябвало да окаже подпомагане. На стопаните от Пазарджик беше дадена пролонгация до 11 август да евтаназират животните сами. Сроковете за другите области се дефинират от локалните епизоотични комисии.

Премиерът даде обещание по 300 лв. на двор за стерилизация. От министерството на земеделието ще водят диалози с огромните свинекомплекси в страната, с цел да дават през идната година дребни свине на хората, които в този момент са умъртвили животните непринудено.

" Какво се разбрахме - срокът се удължава с една седмица, до 11,12 август.Това не е най-важното, бизнесът се задължи да даде свине, следващата година да се заредят. А ние се задължаваме по 300 лв. на двор да дадем - да се направи нужната стерилизация, разчистване и да може по-късно да си вкарат още веднъж дребни свине. Това е единственото, което е вярно да се направи. Аз също не претърпявам тъжни гледки и това, което медиите показват - свиня майка с дребни прасенца, и аз сърце нямам...Разбираме какво желаят дребните кметове, само че и ние не сме някакви сатрапи - да чувам някой да ме упреква, че надали не желаеме да убием на хората прасетата. " - съобщи министър председателят.

" На никой не му е прелестно това - чума, по-страшна дума от чума - чумата да те тръшне, всеки я е употребявал, това е все едно да протестираме против рака. " - акцентира той.

Министърът на земеделието Десислава Танева също призна, че детайлът е прочувствен.

" Осъзнавам, че моментът е тежък, прочувствен, без значение, че тези хора нямат ограничения за биосигурност, че нямат регистрация, както е по закона, само че все пак, това е поддръжката на страната. Ако щете и като отношение за това, че тези хора се сплотяват с всички други хора, и производители, и институции, в битката с африканската чума по свинете. " - уточни тя.

Преди срещата имаше многочислен митинг на площада в Пазарджик. Хората настояха за гаранции, че ще бъдат обезщетени, както и че епидемията ще бъде ликвидирана.

По-рано свиневъди желаеха да се разгласи изключително състояние в цяла България. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР