Собствениците, или лицата, стопанисващи плувни басейни, масово не са запознати

...
Собствениците, или лицата, стопанисващи плувни басейни, масово не са запознати
Коментари Харесай

Започват масови проверки на басейните в СПА центрове

Собствениците, или лицата, стопанисващи плувни басейни, всеобщо не са осведомени със задължението си да обезпечават безвредна техническа употреба на употребяваните в тях детайли за вграждане, дестилация и помпи. Това демонстрира анализът на резултатите от 177 инспекции, осъществени в интервала 29.10.2019г. – 01.11.2019г. от чиновници на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) в цялата страна, оповестиха от организацията. Проверките са обхванали туристически обекти, места за настаняване, балнеолечебни центрове, СПА центрове, уелнес и таласотерапевтични центрове, които стопанисват общо 301 броя плувни басейни, предава БНР.

Инспекциите са осъществени в сходство с влязлата в действие Наредба за вярна и безвредна техническа употреба и поддръжка на детайлите за вграждане, филтрацията и помпите към плувните басейни - независими или прилежащи към места за настаняване.

При инспекциите, инспекторите на ДАМТН са открили, че притежателят или лицата, стопанисващи плувните басейни въз основа на контракт, не са осведомени с Наредбата за вярна и безвредна техническа употреба и поддръжка на детайлите за вграждане, дестилация и помпите към плувните басейни – независими или прилежащи към места за настаняване; както и че според Наредбата, те би трябвало да обезпечат вярна и безвредна техническа употреба и поддръжка на детайлите за вграждане, дестилация и помпите към плувните басейни в сходство с условията и ограниченията, планувани в управленията за употреба и ремонт, формирани и издадени от производителя и/или проектанта на басейна.

От Агенцията са открили още, че множеството притежатели и лица, стопанисващи тестваните плувните басейниq не са изпълнили задължението си по член 4, алинея 1, т.3 да сформират досие, съдържащо планова и техническа документи, което би трябвало да се съхранява на обекта.

От ДАМТН припомнят, че в стадия на употреба, в границите на техническото обслужване и поддръжка, притежателят или лицето, стопанисващо плувните басейни въз основа на контракт, е задължено да назначи комисия в тричленен състав. Комисията е длъжна да прави инспекции на сигурността и техническата редовност на детайлите за вграждане, дестилация и помпите два пъти годишно: в интервалите от 1 април до 30 май и от 30 септември до 31 октомври. За работата си комисията сформира протокол, който би трябвало да се приложи към досието на басейна.

За установените при инспекциите несъответствия, чиновниците на Държавна организация за метрологичен и механически контрол са подхванали законосъобразни дейности, като са дадени наставления със период за осъществяване.

Надзорът и инспекциите на чиновници на ДАМТН, за осъществяване на условията на Наредбата и отговорностите на притежателите и лицата, стопанисващи плувните басейни ще не престават. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР