Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев е оправдан окончателно по т.

...
Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев е оправдан окончателно по т.
Коментари Харесай

Оправдаха Гриша Ганчев по захарното дело

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев е оневинен дефинитивно по така наречен " захарно дело " след правосъдна сага, траяла към 10 години. Върховният касационен съд остави в действие оправдателните присъди на Ганчев, сина му Данаил и още седем подсъдими, упрекнати за управление и присъединяване в незаконна група за данъчни закононарушения, осведоми " Тема Спорт ".

Собственикът на " Литекс Комерс " е оневинен и по обвиняването за закана за ликвидиране на някогашния началник на Национална агенция за приходите Красимир Стефанов. Единственият наказан, и то условно за 2 година, остана Милко Талев, който бе приет за отговорен и от трите инстанции за данъчно закононарушение - заявил фиктивни доставки на артикули и приспадал данъчен заем, като укритите налози са за над 194 000 лева

Разследването против Ганчев стартира пред 2012 година, когато синът му Данаил и още няколко души бяха задържани. Собственикът на " Литекс Комерс " бе изправен пред съда за неплатени налози в размер на 711 580.56 лева, което ставало посредством продажба на захар без фактури, създадена в Бургаските и Девненските захарни фабрики. Прокуратурата твърдеше, че продажбите били осъществявани посредством компаниите " Симек " ЕООД, " Никдоналд Комерс " АД и " Лозев " ЕООД.

Делото беше импортирано в Специализирания съд през 2015 година Специализираната прокуратура прати Ганчев на съд по второ дело, в което е упрекнат за водач на още една незаконна група за данъчни злоупотреби при търговия със захар. По него спецсъдът отхвърли настояването на отбраната за преустановяване. Сега Върховен касационен съд изрично споделя, че няма събрани доказателства служебните връзки сред членове на надзорния и управителния съвет на " Литекс Комерс " и сътрудниците им да са прераснали в незаконни зависимости.

Според висшите съдии вярно спецсъдилищата са приели и че експедициите на захар, въз основа на договорите за отговорно бранене, не могат да се одобряват като продажба и затова не е настъпило данъчно събитие, което да изисква фактуриране и включването на фактурите в дневниците за продажби и справките-декларации по ЗДДС. За изнасянето на количествата захар са били съставяни нужните документи, само че Върховен касационен съд акцентира, че това " не значи, че фактическата експедиция, придружавана от посочените документи, направена в осъществяване на договорите за отговорно бранене, трансферира собствеността на стоката, в тази ситуация количествата захар, върху изпълнителя на контракта ".
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР