Собственикът на сайта и Facebook носят обща отговорностПрехвърлянето на потребителски

...
Собственикът на сайта и Facebook носят обща отговорностПрехвърлянето на потребителски
Коментари Харесай

Вграждането на Like бутон може да e подсъдимо в ЕС

Собственикът на уеб страницата и Фейсбук носят обща отговорност

Прехвърлянето на потребителски данни от Like бутона към Фейсбук може да наруши законите за дискретност в Европейски Съюз (снимка: CCO Public Domain)

Компаниите от Европейски Съюз, които вграждат бутона „ Like ” на Фейсбук в своите уеб сайтове, могат да бъдат държани виновни за събирането на потребителски данни, прехвърляни към обществената мрежа в Съединени американски щати, реши основаният в Люксембург Съд на Европейския съюз.

Like плъгините са нещо всекидневно в уеб страниците на онлайн търговците, защото фирмите се стремят да разпространяват продуктите си в обществени мрежи, само че критиците се притесняват, че прехвърлянето на данни може да наруши законите за дискретност, отбелязва Ройтерс.

Решението на Съда на Европейския съюз идва откакто немски орган за отбрана на потребителите подаде иск против стилния онлайн ритейлър Fashion ID за нарушение на разпоредбите за отбрана на персоналните данни посредством потребление на Like бутона в своя уебсайт.
още по тематиката
Впоследствие немският съд се обърна към Съда на Европейски Съюз, който постанови, че уебсайтовете и Фейсбук носят обща отговорност.

Съгласно разпоредбите за дискретност на данните на Европейски Съюз, админът на данни дефинира за какво и по какъв начин персоналните данни би трябвало да се събират и обработват, до момента в който обработката на данните се прави от така наречен „ трети страни ”, от името на админа.

„ Операторът на уеб страница, който разполага с бутон „ Like ” на Фейсбук, може да бъде контролер на данни взаимно с Фейсбук във връзка със събирането и предаването към Фейсбук на персоналните данни на посетителите на уеб страницата си ”, споделят съдиите.

Германският търговец на дребно се възползва от комерсиално преимущество, защото бутонът „ Like ” прави продуктите му по-видими във Фейсбук, макар че компанията не носи отговорност за това по какъв начин Фейсбук след това обработва данните, разяснява съдът.

Фейсбук, от своя страна, разяснява, че преглежда деликатно решението на съда и ще работи в тясно съдействие със своите сътрудници, с цел да подсигурява, че те могат да продължат да се възползват от обществените приставки и други бизнес принадлежности, в цялостно сходство със закона.

Съдебното решение е в сходство със строгите закони за дискретност на данните, признати от 28 страни на Европейски Съюз предходната година, разясняват юристи. Според тях обаче плъгините ще продължат да бъдат известни, без значение от решението.

Предполага се, че фирмите ще стартират да обръщат повече внимание на процеса на вграждане на обществените приставки, като получават специфични препоръки за дискретност на данните.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР