Собственик на малък бизнес в София предлага работа на украински

...
Собственик на малък бизнес в София предлага работа на украински
Коментари Харесай

Мария Минчева: Украински граждани с хуманитарен или статут на бежанец могат да работят у нас


Собственик на дребен бизнес в София предлага работа на украински бежанци от войната.

Емил Кирилов е притежател на дребен фамилен ресторант в София и може да предложи работа и дом на до пет индивида за безграничен интервал от време.

Първите двама, младо семейство с две деца , към този момент пътуват към България, описа той за БНР:

" Правя го поради хората и това мога да предложа. Това мога да предложа и тук в квартала ще намеря някакво огромно жилище и ще им го наема, няма проблем. Писа ми жена медиатор. Мъж и жена са, млади са очевидно, тъй като дребни са им децата.

Отделно ще им плащаме осигуровки , тъй като те вероятно ще бъдат на трудов контракт , би трябвало да плащаме 300-400 лв. осигуровки на тези хора най-малко.

Обаждаха ми се всякакви сътрудници и аз им споделих, дайте да ги вземем хората. Само, че аз съм им дал изискванията - да им намерят и дом , тъй като, с цел да те вземат на работа, пък да плащаш в София, изключително тези наеми, които са сега, е малко жалко ".

От оферти за работа и дом в обществените мрежи може да се откри всичко належащо, в това число безвъзмездни юридически услуги .

" Нашето законодателство планува български работодатели да могат да наемат на работа украински или други жители, в случай че те имат статут на емигрант или на хора с филантропичен статут, тогава те са приравнени дефакто на българските жители.
 Те могат да се записват в бюрата по труда , могат да употребяват всички ограничения, които употребяват българските безработни по Закона за поощряване на заетостта.  Могат да вземат участие в образования и всевъзможни други ограничения, които да ги предизвикват да се включват в пазара на труда ", разяснява за БНР Мария Минчева, заместник-председател на Българската стопанска камара .
" Проблемът тук е чисто процедурен . Първо тези лица би трябвало да имат възложен някакъв статут - статут на емигрант или филантропичен статут , с цел да могат да употребяват тези права.
Когато са в процедура на даване на интернационална протекция, те би трябвало да изчакат най-малко три месеца след подаване на молбата , с цел да могат да се употребяват от тези права. Ако имат и усложнения с българския език, това ще удължи още достъпът им до пазара до труда.
Затова е добре да се намерения за някаква специфична стратегия, която да планува съкратени периоди предвид на украинската рецесия, с цел да могат докумените на украински жители да бъдат по-бързо обработвани и те да имат по-бърз достъп до труда ", разясни още Минчева. " Това касае жители от трети страни, които не са от страни членки на Европейския съюз , които имат статут на емигрант или филантропичен статут ", добави Мария Минчева в " Хоризонт до обед ".
" Хуманитарен статут се дава на чужденец, който може да бъде изложен на действителна опаснот,  заради тежки закани против живота при положение на въоражен интернационален или вътрешен спор, което сякаш дава отговор на обстановката, в която се намират украинските жители ", сподели още Минчева.
" Украинци, които са с двойно поданство са , те са български жители и при тях не се ползва същата процедура. Те си употребяват всички права на български жители, само че те не би следвало да търсят леговище, тъй като се прибират в родината си, откакто са с двойно поданство ", посочи още специалистът.
По думите й до 200 хиляди укрански бежанци биха могли да бъдат поети от българския трудов пазар, само че с висчки условности за периоди и териториално систематизиране. Но не знаем дали въобще ще има подобен поток , сподели още Минчева.
Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР