Собственик на една от къщите за гости, изградени с евросредства

...
Собственик на една от къщите за гости, изградени с евросредства
Коментари Харесай

Къща за гости в Пловдивско, направена с евросредства, има печалба от 32 000 за три години

Собственик на една от къщите за посетители, построени с евросредства в Пловдивско, се опита да се отърве от връщането на над 330 хиляди лв.. Става дума за програмата на Държавен фонд " Земеделие ", по която бяха отпуснати милиони за създаване на подобен вид фамилен бизнес, който да подкрепи туризма в дребните обитаеми места. Оказа се, че има стотици случаи на корист. 
Прочетете още
Един от откритите е този с къщата на посетители на Стойчо Николов през Едноличен търговец „ Стойчо Росенов Николов “ . Той е взел 336 090 лева за основаване на къща за гости в село Свежен, Община Брезово. Четири години, откакто сумата е била отпусната и трябвало в последните три години да се извършва бизнес проект, в къщата на Николов се организира инспекция. Констатациите са извънредно обезпокоителни. 

На първо място било открито голямо несъблюдение на финансовите индикатори на утвърждения бизнес план – от показаните документи за три цялостни финансови години е установено осъществяване от 3% приблизително на година . За 2016 година, първа планирана година  общо осъществени доходи са  4963 лева или 1,43% изпълнение на утвърждения бизнес проект , който предвиждал приходи от общо 348 000 лв.. За 2017 година, втора планирана година били осъществени доходи от  22 170 лева или 6,32% изпълнение на утвърждения бизнес проект от 351 000 лв.. За 2018 година били реализирани  4737 лева или 1,33% изпълнение на утвърждения бизнес проект от 357 000 лв.. 

Дефакто се оказва, че приходите за три години активност на къщата за посетители са под 32 000 лв. или приблизително към 885 на месец . Всеки финансово образован знае разликата сред доходи и облага, която се образува, откакто бъдат приспаднати разноските. 

Освен това, било заложено да бъдат наети 5 души личен състав, но и по този аршин притежателя на къщата за посетители даже не се доближил до бизнес проекта си. Не е имало година, в която да са били назначени повече от 2 души. Това сигурно не е могло да се случи с пари от облага при доходи от 885 лева приблизително на месец. 

Не на последно място на проверяващите им прави усещане, че в непосредствена непосредственост до къщата на Николов има и друга къща за посетители, за която също са отпуснати средства по съответната европрограма. 

Контролните органи открили, че в съседство се извършва различен план по същата мярка от животновъда Атанас Илиев посредством Едноличен търговец " Атанас Агрилов Илиев " , като информация демонстрира, че посредством Едноличен търговец той е купил от татко си парцели, които са били благосъстоятелност на родителите на Стойчо Николов .

Съвпаденията обаче не стопират даже тук . Изпълнителят на активност „ Консултантски услуги “ по плановете на Илиев и Николов е една и съща компания - „ Кредит консулт “ ЕООД. Според проверяващите става дума за съгласуваност при подаване на документите по плановете – заявките за подкрепяне са подадени в два поредни дни, поръчките за заплащане са подадени в един и същи ден. Аналогично сходство е открито при регистрацията в Търговския указател, издаването на разрешенията за градеж, констативните актове за определяне годността за приемане на градежите, нотариалните актове за покупко-продажба на недвижими парцели. 

Според контролните органи това са знаци за изкуствено основани условия  /по смисъла на чл.7, ал.2 от Наредба № 30 от 11.08.2008 г./ – делене на едно капиталово желание в две планови оферти за заобикаляне на ограничаването за оптималния размер на общите възможни разноски за план.

Въпреки всички нарушавания и неуместни финансови резултати Илиев упорства по правосъден път финансовата промяна, която е 100% от взетата дума, т.е. 336 090 лв., да бъде отхвърлена. Той се базира главно на давностни периоди, но са показани и причини за това, че предприятието е стопански жизненоспособно. В жалбите му се твърди, че е реализирана задачата на мярка, а точно „ поощряване и основаване на благоприятни условия за претовареност и повишение на приходите в селските региони “, въпреки заложените доходи в бизнес проекта да не са реализирани на 100 %.

Съдът надалеч не е на това мнение. По време на разглеждане на материалите по делото даже се открива, че Илиев е давал разнообразни бизнес проекти, като последният подаден е с по-ниски параметри, тъй че да излязат по-високи проценти на успеваемост. Дори това обаче не му прави работа и не трансформира позицията на магистратите. 

Състав на Административния съд в Пловдив изрично отхвърля всички искания на Илиев. Той има право да апелира и пред Върховен административен съд, като това е и последна инстанция. 

Снимката е илюстративна!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР