Снощи, на 25-ти август, в 21:15 ч. българско време от

...
Снощи, на 25-ти август, в 21:15 ч. българско време от
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ексос Аероспейс изстреля успешно възвръщаемата суборбитална ракета Сардж!

Снощи, на 25-ти август, в 21:15 ч. българско време от космодрума Спейспорт Америка в Ню Мексико излетя суборбиталната галактическа ракета “Сардж ” на частната компания Ексос Аероспейс. Независимо от клатушкането на ракетата при започване на полета, тя съумя да поправя курса си и да излети отвесно. След приключването на работа на течногоривния мотор, ракетата съумя да се завърне на Земята благодарение на парашут. Обтекателят на ракетата също кацна благополучно посредством специфична система, наречена “балут ”. Това е доста значима стъпка напред към възвръщаемите галактически технологии. Тук е подходящо да припомня, че СпейсЕкс също цели да връща обтекателите на ракетите си, само че при Илон Мъск задачата е доста по-сложна, защото те се прибират от орбита. Ексос Аероспейс към този момент са създали само суборбитална ракета. 

“Това беше доста сполучлив тест за нас ”, оповести Джон Куин, основен шеф на Ексос по време на живото лъчение. “Ние сме извънредно разчувствани, че всичките ни възвръщаеми системи сработиха ”.

Напомням на читателите, че Ексос Аероспейс е правоприемник на остарялата компания Армадило, основана от разработчика на видеоигри Джон Кармак. За страдание Армадило банкрутира и през 2013 година Кармак замрази активността на компанията. Но пък за наслада през 2015 година новооснованата компания Ексос изкупи огромна част от активите и доста от някогашните служащи на Армадило се причислиха към нея. Работата върху ракетата “Сардж ”, по която Армадило работеше през месеците преди банкрута, беше обновена. Днешният сполучлив полет на “Сардж ” несъмнено ще повдигне самочувствието на участниците в проекта.

Възвръщаемата ракета “Сардж ” ще разреши на всеки човек да може да изпрати потребен товар с тегло от 50 кг на височина 80 километра, границата, която се употребява в Съединени американски щати за обозначаване на началото на галактическото пространство. Но управлението на Ексос Аероспейс не счита да спре дотук. Съгласно по-нататъшните проекти на компанията следва създаването на ракета “Ягуар ”, която ще е орбитална и ще разрешава извеждането на 100-200 килограмови спътници на височина сред 200 и 400 километра. Тя също ще е възвръщаема. 

Запис от изстрелването: тук (Youtube връзка)

http://www.space-bg.org

http://www.cosmos.1.bg

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР