снимки : ПетелИзпълняването на исканията на хората с увреждания, които

...
снимки : ПетелИзпълняването на исканията на хората с увреждания, които
Коментари Харесай

Репортаж на Петел: Бисер Петков обясни, че държавата няма пари за всички нужди на хората с увреждания

снимки: " Петел "

Изпълняването на настояванията на хората с увреждания, които те слагат с митингите си под наслов „ Системата ни убива “ изисква ангажирането на доста огромен финансов запас, който няма да се схване от обществото. Това сподели в палатковия лагер на стачкуващите във Варна министърът на труда и обществената политика Бисер Петков.

Той посети мястото, където от дни се събират хора с увреждания и техните родители, с цел да се запознае в детайли с техните претенции. Повечето от тях обявиха, че е нужна цялостна промяна в сферата. Конкретните претенции обаче са подбудени от внезапното намаляване на поддръжката от страната за лицата, навършили пълноправие.

„ Налага се непрекъснато да вървим и да се молим. Философията на процеса би трябвало да се промени. Тези увреждания не са моментно положение, те са за цялостен живот “, изясни една от майките, която акцентира пред министъра, че е наложително да има самостоятелна оценка на всеки един от случаите. „ Помощта би трябвало да компенсира увреждането, с цел да може индивидът да е част от обществото “, сподели още тя.

Друг родител пък сложи въпроса за това, че един и същи закон се пояснява по друг метод от локалните управляващи в другите райони на България.



Министър Петков изясни, че финансирането на грижата за лицата с увреждания е към този момент напълно от бюджета. Точно за това слага спънки пред приемането на условията, залегнали в плана за Закон за персоналната помощ. Във всеки един от предлаганите разновидности страната би трябвало да обезпечи финансиране, което не ѝ е по силите.

Бисер Петков увери протестиращите, че дружно с вицепремиера Томислав Дончев, който отговоря за електронното ръководство, министерството му работи за основаване не обединен указател на хората с увреждания, което е друго основно тяхно искане. „ На доста маста има някаква информация, задачата е да я съберем “, призна министърът.

По основния въпрос – нуждата от цялостна промяна в системата за подкрепяне на хората с увреждания, той разяснява, че тя няма по какъв начин да стане за месец-два, а изисква дълъг развой, в който би трябвало да се внимава да не се позволяват неточности.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР