снимки: Любомир Бенковски – Бенджи/БулфотоДнес се навършват 105 години от

...
снимки: Любомир Бенковски – Бенджи/БулфотоДнес се навършват 105 години от
Коментари Харесай

Поклон пред подвига на „Дръзки“! Във Варна честваха годишнина от най-голямата ни морска победа

снимки: Любомир Бенковски – Бенджи/Булфото

Днес се навършват 105 години от историческата победа на торпедния катер " Дръзки " над гордостта на турския флот крайцера " Хамидие ". С боен обред матроси от Военноморски сили сервираха венци и цветя от името на управата на Варна, политически партии и жители.

На 7 ноември 1912 година в Щаба на българския Военноморски флот се получава информация, че в Кюстенджа се товарят два египетски кораба с военни доставки за Османската империя. Четири миноносеца – „ Летящи “, „ Смели “, „ Строги “ и „ Дръзки “, командвани от капитан II сан Димитър Добрев, получават задача да пресрещнат корабите пред българското крайбрежие. На 7 против 8 ноември миноносците срещат турския бронепалубен крайцер „ Хамидие “, който ескортира превоза. Те нападат крайцера, като изстрелват торпеда по него. Пръв нападна флагманът „ Летящи “ от 500 – 600 метра, само че торпедата не попадат в задачата, защото „ Хамидие “, командван от Хюсеин Рауф бей (сред най-хубавите турски капитани), маневрира сполучливо.



Крайцерът открива обезверена пукотевица по атакуващите български кораби, най-много по „ Смели “, изстрелял торпедата си от 300 м., и по „ Строги “, който стреля от 100 м. И трите миноносеца не съумяват да поразят задачата, „ Смели “ е обиден от турски снаряд.

„ Дръзки “, командван от мичман I сан Георги Купов, макар яростния турски огън, самоотвержено се доближава на близко разстояние от към 60 м. и от упор изстрелва торпедо. Турският бронепалубен крайцер е улучен в носовата си част, гърмежът на българското торпедо отваря огромна пробойна и му нанася тежки провали. Миноносците се готвят за нова офанзива, с цел да потопят дефинитивно вражеския съд, само че пристигналите по време на багра и присъединили се в него четири турски контраминоносци откриват заграден огън против българските кораби и избавят крайцера от неизбежна крах. Той е ескортиран полупотънал до Цариград, безславно движейки се със задницата си напред. Българските миноносци се отдръпват с един ранен на „ Смели “, продънен от стрелбата комин на „ Дръзки “ и дребни повреди, а турските – с осем убити, към тридесет ранени и тежко изумен кръстосвач.

Смята се, че единствено тихото море е избавило разваления „ Хамидие “ от поглъщане. Впоследствие след ремонта му „ Хамидие “ се популяризира с дейностите си против гръцките сили в Егейско, Средиземно и Йонийско море. През 1938 година прави приятелско посещаване в пристанище Варна.

Победата на българските миноносци е втората победа на българския военноморски флот след Освобождението от 1878 година Тя освен нанася честен удар върху неведнъж по-силния съперник, само че и в забележителна степен сковава опитите му да бомбардира българското крайбрежие през оставащите месеци на войната. За първи път обаче българските моряци демонстрират своето геройство и умения при защитата на Видин по време на Сръбско-българската война от 1885 година



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР