Снимката е илюстративнаИ в имената има мода, както при облеклата.

...
Снимката е илюстративнаИ в имената има мода, както при облеклата.
Коментари Харесай

Ето каква е новата мода при личните имена у нас

Снимката е илюстративна
И в имената има мода, както при облеклата. Личните имена са доста подвластни от всевъзможни публични и културни процеси. Те са лакмус, който мигновено демонстрира измененията в ценностната система на обществото, твърди доцент доктор Мая Влахова от Института по български език към Българска академия на науките.

Тя изяснява, че след приемането на християнството у нас да вземем за пример навлизат голям брой имена, свързани с тази вяра.

„ Точно тези имена ние считаме за обичайни български, те с вековете са се побългарили, само че тези, които нахлуват през днешния ден, към момента не са се приспособили. Няма и регулация, която да задължава хората да ги приспособяват. Те ги заемат непосредствено от непознатите езици и култури, по този начин, както съществуват там, и по тази причина се получава чувството, че са прекалено много и изчезват нашите остарели хубави имена. Това е едно леко пресилено усещане “, разяснява доцент Влахова пред БНР.

По думите й мъжките имена са доста по-консервативни от женските. Сред най-често срещаните са имена като Йоан, който към този момент измества Иван, само че също и такива като Петър, Никола, Николай, Божидар и Светослав. Много присъща традиция при мъжките имена е желанието на тези, които са свързани с българската история, и то с царските имена – Асен, Петър, Калоян, дори и прабългарската традиция –Тервел и Кубрат “, споделя още доцент Влахова.

При женските имена разнообразието е доста по-голямо. Там има и обичайни имена. „ В последните години името Рая има огромен напредък и се изкачва нагоре в класацията, върви решително в десетката. Има и доста непознати имена в последните 10 години. В първата тройка са – Никол, Мария и Виктория, които непрекъснато си разменят местата. В последните години Виктория е номер едно “, изяснява доцент Влахова.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР