> Снимката е илюстративнаВземат скъпи пакети и отсядат в 5-звездни

...
> Снимката е илюстративнаВземат скъпи пакети и отсядат в 5-звездни
Коментари Харесай

Туроператори от морето: Роми с дебели ланци от Столипиново ни спасиха сезона с пачките си!

 > Снимката е илюстративна
" Вземат скъпи пакети и отсядат в 5-звездни хотели ", сподели Светлана Атанасова, дълготраен туроператор. Преди месец в офиса й влетял мургав гражданин. " Сега ще опиша в махалата какви преференциални предложения има при вас ", рекъл клиентът. И безусловно след дни Атанасова не смогнала да обслужва клиенти от етническия квартал.

" Това са най-вече младежи, някои сносно завършени. Носят дебели златни ланци и разполагат с пачки пари ", разказа туроператорката. Преди дни със брачна половинка й отскочили до Слънчев бряг да видят по какъв начин е сезонът.

Един от някогашните хотели на Ветко и Маринела Арабаджиеви бил напълнен най-вече с мургави клиенти. Мълвата, че по родното море почиват гурбетчии от " Столипиново " към този момент залива обществените мрежи. " Вярно ли е, че не можеш да се разминеш с тумби наши съграждани по плажовете ", пита юристът.

PR-ът на пловдивската опера Никола Шопов удостоверява, че в Приморско били в обилие. " Ползват някакви ваучери за настаняване. Цели хотели са цялостни с тях, само че са лустросани семейства с положително държание ", добавя Шопов.

" Хотелиерите не рискуват ли с този опит? ", пита Кръстев. Но някогашният зам.-омбудсман Наташа Ценева вметва, че тези хора също са жители на републиката. " Навсякъде по света никой не гледа с неприятно око на другите етноси ", включва се и Красимира Видева.

Не всички почиващи обаче са щастливи от гледката. " Слънчев бряг замязва на " Столипиново ", видяла с очите си Милена Бойчева. Друга пловдивчанка разказва, че в Поморие на плажа до нея се настанили най-малко 15-ина мургави туристи. " Не създаваха проблеми, само че бяха много шумни и се преместихме ", добавя Мариела Челебиева.

Таня Янкова написа, че преди седмица се върнала от Слънчака. " Вярно е, съгласно мен са от тези, които живеят и работят в чужбина ", споделя тя. А Веси Паскалева добавя:

" Те са на шезлонгите и под чадърите, а българите - в свободните зони ".

Не липсвали и недоволства при туроператорите. " Защо не ни предупредихте, че на ол инклузива ще се храним на една маса с толкоз роми ", негодували клиенти.

" Каквото и да приказват за тях в последна сметка заплащат ли - заплащат ", обобщават туроператори.

Али Байрам: Отсядат в първокласни хотели, харчат солидни пари. Те са огромни патриоти, печелят на открито и влагат у нас, споделя градският водач на Движение за права и свободи Пловдив пред.

- Г-н Байрам, знаете ли какъв брой поданици на " Столипиново " са на родното Черноморие сега?

- Точна цифра не, само че не са малко. Почти всички гурбетчии от квартала, които си карат отпуските в Пловдив, вървят това лято на нашето море. Вече са към края на ваканциите си и стартират да се прибират, тъй като децата им би трябвало да потеглят на учебно заведение. Но това са платежоспособни младежи, които работят и изкарват солидни пари. В дейна възраст са и печелят. Едно 40-50% от жителите на " Столипиново " са на открито. А кварталът наброява общо към 50 000. И от ден на ден гледат да заминат.

- Вярно ли е, че на морето хотелиерите гледали на тях като на спасители?

- Абсолютно. Тези хора сега избавят сезона на нашето Черноморие. Отсядат в първокласни хотели, купуват скъпи пакети. Едно семейство отива с 3-4 деца, вземат и възрастните си родители - стават 7-8 души. И за седмица оставят най-малко 4-5 хиляди лв.. Имигрантите ни образуват сериозен БВП и влагат парите си у нас. Ходят на нашето море, на Велинград, в Хисаря и там си харчат парите, които са изкарали през годината. Това са хора патриоти.

- Имате ли информация какво е държанието им по време на отмора?

- Много положително. Те са възпитани, не крещят, не подвигат кавги. Това са европейци. Но най-важното е, че си влагат парите у нас. Освен в почивки и екскурзии, влагат и в парцели. Всичко, което са спечелили в чужбина, влагат тук.

- Коя е най-предпочитаната страна от столипиновци?

- Работят в цяла Европа. Като хванеш Германия, Франция, Белгия, Нидерландия. Но каквото и да приказваме, носталгията при тях е мощна. Затова се връщат в родината да отдъхват. Това пък е добре пристигнало за нашия туризъм, който е без това е ударен от пандемията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР