Снимка: Varna24.bgВ Девня предстои да заработи още един завод за

...
Снимка: Varna24.bgВ Девня предстои да заработи още един завод за
Коментари Харесай

Девненци на бунт срещу нов завод за горене на автомобилни гуми, който ще отрови въздуха им

Снимка: Varna24.bg

В Девня следва да проработи още един цех за преправка на остарели автомобилни гуми, научи Varna24.bg от поданици на кв. " Химик ", където ще бъде построена новата апаратура.

Хората са мощно обезпокоени, изпратили са тъжби до доста институции и са направили подписка против този градеж. 

" Това е поредният случай за минал ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда) без знанието на жителите на Девня ", разясняват хората. 

Новата апаратура за вакуумна преправка (термична деструкция) на излезли от употреба автомобилни гуми, които ще се преработват до пластмасови и сходни произведения би трябвало да бъде построена на ул.  " Хемус "  в Девня от компания " Динипо " ЕООД. 

Строежът ще се реализира на към 50-70 метра от жилищните блокове в квартал Химик. На обекта има сложена табела, която съгласно жителите на квартала има за цел да заблуди хората какво ще се строи.

Ето и жалбата на жителите на Девня, изпратена до министъра на районното развиване и благоустройството, омбудсманът на България, регионалният шеф Стоян Пасев, БАБХ, Регионална инспекция за опазване на околната среда и ръководителя на Общинския съвет в  Община Девня. 

" Уважаеми господа/госпожо, ние жителите от квартал " Химик “ гр. Девня,  общ. Девня, сме съществено обезпокоени от случващото се на територията на квартала.

В момента се правят дейности и действия, които водят до пораждане на проблеми на хората от квартала. Терените, към жилищните блокове са разкопани и се заравняват. Това от своя страна ни основава следните проблеми:

1. Проблеми с ВИК – Девня

Няма налягане на водата – когато я пуснат, а когато това стане, тогава тече мръсна, кална вода с часове от чешмите. Оставят ни от време на време с дни без вода, без да ни предупредят авансово. Питахме за какво се случва това, само че никой не ни дава пояснение.

2. Друг проблем, който се отличава е, че нямаме достъп до близката ЖП гара Девня. Принудени сме да заобикаляме към терените, даже през най-близкия квартал Гъбена махала.

4. Липсва спирката ни за градския и междуградски превоз, която ни свързва със заводите, промишлената зона в града и гр. Варна.

5. Постоянно има звук, който съпровожда дейностите извършващи се на терена, като не се съблюдават часовете за отмора и отдих на живущите в квартала. Това е всекидневие, като не вършат изключение и почивните дни.

Не е извършено публично разискване за дейността/дейностите, които се и ще се правят на терена! Няма извършен Оценка на въздействието върху околната среда, а в случай че е имало подобен, къде е извършен и по кое време е разгласен?

Изсечена е огромна част от дърветата, които се намираха на терена, някои от които са на повече от 50 години или такива още засадени при построяването на квартала поради градежа на завода за сода " Карл Маркс “ (Стар содов). На тези дървета, в по-голямата си част широколистни имаше гнезда на прелетни птици, сови, соколи, ястреби и други

Разбрахме, че компания " Денипо ЕООД “  е решила да построи цех за преправка на остарели гуми. Това ще окаже съществено въздействие върху околната среда, както и върху живеещите в непосредствена непосредственост от блок № 13 и №12. 

Не сме съгласни с построяването на подобен цех и настояваме да се прекратят всички процедури, стартирани за построяването му.

В квартала още веднъж, общинският консултант към Община Девня – Красимир Генчев Боянов, отглежда не по-малко от 100 броя кози, в непосредствена близост до жилищен блок №13. Замърсява и не почиства терена, на който ги отглежда и към него. Силно ни обезпокоява и обстоятелството, че не знаем дали тези животни са обслужвани от ветеринарен доктор и дали тези животни са  имунизирани и здрави. Никой не го ревизира, тъй като е общински консултант. Подобен случай имаше и преди 2 години, когато още веднъж отглеждаше на същото място такива животни. Отново беше по същия метод нечисто и още веднъж никой не му потърси сметка за това. 

Господа/госпожо, разчитаме на вашата помощ и способена интервенция, за решение на проблемите ни, на това забравено от всички място. Този квартал явно не съществува за Община Девня и всеки си разрешава да прави каквото си желае, без да се преценява с нас живеещите тук. ", се показва в жалбата.

Тя е входирана в Община Девня на 20 юли, само че досега няма отговор.  До останалите институции жалбата е пратена на 6 август. Хората се надяват някой да вземе под внимание паниките и опасенията им.

Единствен отговор е получен досега от Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна, от където им изясняват, че в изпратено писмо от кметът на Девня Свилен Шитов се показва, че в законните периоди за обжалване на капиталовите оферти тъжби не са постъпвали. 

Оказва се, че съобщение е публикувано на уеб страницата на Община Девня на 16 януари 2018 година, само че информация до хората от квартала на процедура не е достигнала. 

" Голяма част от живеещите в " Химик " са от малцинствата, те са необразовани, нямат интернет, по какъв начин се чака да научат за това. Никой от Общинския съвет не благоволи да се срещне с живеещите тук и да обясни какво се случва. Трябваше да бъде разлепена информация на книжен притежател някъде в региона, с цел да бъдем в течение на тези планове и да апелираме в законовите периоди ", допълниха живеещите в Девня.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР