Снимка: уикипедияПрокурорите, делегирани към оглавената от Лаура Кьовеши нова Европейска

...
Снимка: уикипедияПрокурорите, делегирани към оглавената от Лаура Кьовеши нова Европейска
Коментари Харесай

Българските прокурори, които ще работят за Кьовеши, ще са независими от Гешев

Снимка: уикипедия

Прокурорите, делегирани към управляваната от Лаура Кьовеши нова Европейска прокуратура (ЕРРО), ще би трябвало да бъдат самостоятелни от националните си ръководители и от така наречен непрекъснати камари, надзираващи активността им за всяка страна.

Това декларира румънката в интервю за " Юрактив ", първото, откогато пое поста през октомври. Самата ЕРРО би трябвало да проработи до края на 2020 година, само че се поставят старания това да се случи през ноември, написа " Дневник ".бг.

В диалога Кьовеши изяснява:

" От самото начало е извънредно значимо да имаме делегирани прокурори, работещи единствено на цялостен работен ден единствено за ЕРРО. Мисля, че няма по какъв начин да работим с прокурори с двама началници - приемащи указания от националните си шефове или от непрекъснатите камари.

Второ, системата на непрекъснатите камари подсигурява въздействието да спре на това равнище. Имам прочут опит с напъните да се въздейства върху работата на прокурори. Ще бъдем в непрекъснат контакт с делегираните прокурори, ще ги поддържаме и, в случай че би трябвало, ще ги пазиме обществено, тъй като съм сигурна, че работата им от време на време ще провокира акции за изнудване или тормоз. Ще работим като екип. "

В изявлението някогашният началник на румънската специфична прокуратура за битка с корупцията по високите етажи (DNA) изяснява какво са непрекъснатите камари. Те " ще се образуват от трима европейски прокурори от разнообразни страни членки и ще надзирават следствията в обособени страни ", дава отговор Кьовеши на въпрос дали ЕРРО ще отбрани прокурорите си, когато бъдат подложени на политически напън.

" За задачата европейски прокурори от България, Франция и Германия, ще наблюдават хода на следствията в Румъния, да вземем за пример. Това ще направи доста мъчно всеки от тази страна да се меси в техните решения и единствено тази камара ще има власт да надзирава работата на делегираните прокурори там ", добавя Кьовеши.

На въпрос дали другата конструкция на прокуратурите в обособените страни ще се отрази на работата на ЕРРО, тя изяснява, че това е институция, самостоятелен освен от националните прокуратури, само че и от държавните управления, Европейската комисия, организациите и структурите на Европейски Съюз. " Националните специфики не би трябвало да въздействат на работата на делегираните прокурори, тъй като без това няма господство на закона и тъждество на всички пред закона. "

Тя изчаква първо да се обясни бюджетът на ЕРРО преди да се дефинира кои ще са прокурорите ѝ. Предварителните диалози в 17 от 22 участващи в ЕРРО страни (България е измежду тях) са почнали през януари. На всяка страна се падат приблизително по-малко от двама делегирани прокурори, което за някои от тях не било задоволително.

" Появиха се хрумвания за почасово работещи прокурори. Но опитът ми демонстрира, че в случай че дейно ще проверяваме финансови закононарушения не е уместно прокурор сутринта да работи за ЕРРО, а следобяд - за нациоалната прокуратура. Това преди всичко непрестанно ще основава пробем с независимостта им - в случай че ще работят под две " шапки ", по какъв начин ще им се търси отговорност, в случай че бавят случаите? "

Тя припомня, че ЕРРО е комплицирана конструкция със задача да отбрани средствата на Европейския съюз като проверява закононарушения, свързани с финансови измами. " ЕРРО ще проверява трансгранични закононарушения, изключително закононарушения, свързани с европейски фондове, закононарушения с Данък добавена стойност, както и корупция и пране на пари, в случай че тези два типа закононарушения са свързани с главната ни пълномощия ".

Кьовеши споделя още, че по статут ЕРРО е длъжна да проверява всички докладвани случаи и не може да си избира дали да се заеме с някои от тях, само че " всичко ще зависи от ресурсите ни. Ако имаме задоволително запаси, ще проверяваме дейно ".

Запитана дали разполага с достатчно финансиране и поддръжка от страните, Европейската комисия и Европейския парламент, тя не дава директен отговор, а споделя, че даже да си самостоятелен като институция, в случай че нямаш мощен бюджет, е доста мъчно да си вършиш работата. И дава образец за първичната оценка:
" С сътрудниците ми опитахме да предвидим броя случаи, които ще получим от страните ченки. Основният въпрос в диалога за бюджет и запаси е броят на делегираните прокурори. В този миг според първичната преценка на Еврокомисията, ще имаме 32 ¼ прокрори. Да, ¼ прокурор, не е неточност. Изненадах се, тъй като в никакъв случай не бях чувала за една четвърт прокурор. На базата на статистиката, получена от страните членки, в първите дни на работа на ЕРРО ще получим към 3 хиляди случая. Очевидно е невероятно да управляваш толкоз натоварване със единствено 32 прокурори. (...) Тези 3 хиляди случая са единствено към този момент записаните. Но ще получаваме и недоволства от физически лица, отчети от европейски институции, тъй че броят ще бъде по-голям. В допълнение, чакаме всяка година да получаваме още по към 2 хиляди нови случая. "
Румънката показва, че е доста значимо дали Европеската комисия ще направи положително и мощно предложение за бюджета за 2021 година Защото данни от някои страни към този момент демонстрират, че там един-двама делегирани прокурори ще би трябвало да се занимават със стотици случаи. " Разбира се, броят им ще се дефинира взаимно от ЕРРО и националните управляващи. Но всичко зависи от бюджета. Ако Комисията дефинира броя и се придържа към единствено 32 европейски делегирани прокурори, ще ни е доста грудно да стартираме работа и да сме ефикасни. "

 

Кьовеши споделя още, че " има задоволително аргументи " да счита, че юрисдикцията на ЕРРО ще се разшири и върху средства, отпускани в помощ на битката с пандемията и икономическите последствия от нея.

 

В диалога с " Юрактив " Кьовеши разяснява и решението преди броени дни на Европейския съд за правата на индивида по неин случай. В него Европейски съд по правата на човека постанови, че Румъния е наршила правата ѝ като предварително е прекратила прокурорския ѝ мандат в DNA.

 

" Това е победа освен за мен и румънските прокурори, само че и за магистраните в цяла Европа. Това решение е доста значимо, тъй като обяснява независимостта на прокурорите в цяла Европа и го прави имплицитно за всички в правораздаването, укрепва позициите на всички магистрати в Европа. То е с историческо значение, тъй като за пръв път Европейски съд по правата на човека уголемява гаранциите за самостоятелност на съдиите и върху прокурорите. Отсега нататък това решение ще пази тези, които бранят от политическа интервенция независимостта на правораздавателната система и върховенството на закона. "

 

Понеже ЕРРО би трябвало да проработи дружно с новия - и евентуално повишен и еластичен поради пандемията - 7-годишен бюджет на Европейски Съюз, Кьовеши споделя, че това ще сътвори повече работа на Европейската прокуратура. " Повече фондове и повече еластичност за използването на еврофондовете за жалост значат и повече благоприятни условия за измами и корупция. "

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР