Снимка: уикипедияБългария е на 111-о място в света по свобода

...
Снимка: уикипедияБългария е на 111-о място в света по свобода
Коментари Харесай

Германската телевизия ARD: Медиите в България - много ограничения и ниски заплати

Снимка: уикипедия

България е на 111-о място в света по независимост на словото, съгласно последната ранглиста на “Репортери без граници ”. По този индикатор България е последна в Европа, се споделя в репортаж на немската телевизия АRD, представена от БГНЕС.

Индексът (на „ Репортери без граници ” – бел.ред.) демонстрира, че българските публицисти към този момент от години правят оценка доста неприятно обстановката, в която се принудени да работят, споделя Иван Радев, член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските публицисти в България.

Той не е сюрпризиран от класацията на “Репортери без граници ”, в която България още веднъж заема 111 място. И това е най-лошият резултат измежду всички страни-членки на Европейски Съюз. В продължение на 10 години България непрестанно се придвижва надолу в класацията – от 53-о място през 2008 година до днешното 111 място. Единствената добра вест е, че спрямо предходната година няма напредване още по-надолу.

Индексът на Репортери без граници онагледява визията на публицистите за свободата на медиите в съответната страна. В случая с България това значи, че публицистите не се усещат нито свободни, нито самостоятелни. Една от аргументите, съгласно Иван Радев, се корени в доста тежката икономическа обстановка на публицистите в България. Заплатите им са доста по-ниски от тези в другите стопански сфери. Част от медиите са в ръцете на олигарси. Други медии просто банкрутират.

Понастоящем е извънредно мъчно да се живее единствено от публицистика, споделя Иван Радев и добавя, че затова доста надарени публицисти са се отказали от специалността. Дълъг е описът със съществени ограничавания, на които са подложени публицистите. Така да вземем за пример през есента на предходната година двама проверяващи публицисти, които проучваха злоупотребите с европейски пари, бяха арестувани от полицията за малко време. Държавните органи непрестанно основават проблеми на сериозно настроени притежатели на медии. Различни инстанции ги подлагат на инспекции или водят против тях следствия по какви ли не мотиви.

Държавата се намесва и при продажбата на някои медии. Така се случи с втората по величина частна телевизия „ Нова ”, която беше извадена на пазара от своите западни притежатели. Медиен магнат от Чехия искаше да я купи, само че българската Комисия за защита на конкуренцията не позволи договорката, привеждайки съмнителни причини. Най-накрая през март малкия екран беше продадена на един български олигарх, доближен на държавното управление.

В последно време има и известно позитивно развиване. От края на 2018 година „ Свободна Европа ” още веднъж излъчва на български език. Това докара през март тази година до първите резултати. Заедно с една неправителствена организация, българската секция на „ Свободна Европа ” разкри, че висши политици са придобили през последните години първокласни жилища на цени, пет пъти по-ниска от пазарната стойност на недвижимите парцели. Повечето от тях са закупили жилищата си от един и същи строителен бизнесмен, който е получил избрани привилегии от страната. За първи път в медийната история на България едно медийно следствие оказа политическо влияние. Много други медии в страната поеха щафетата и продължиха следствията. Малко по-късно оставките си подадоха министърката на правораздаването, двама заместник-министри и вторият човек в ръководещата партия.

Според Иван Радев, до абсурда с недвижимите парцели политическата класа е била спокойна и уверена, че са отминали времената на такива журналистически следствия, които могат да нарушат комфорта ѝ.

„ Сега обаче се случи нещо изненадващо и ние виждаме резултата. Политиците бяха в действителност озадачени от този лавинообразен резултат “, споделя той. Сега политиците обмислят контрамерки. Миналата седмица в Народното събрание се заприказва, че страната има потребност от нов медиен закон. Иван Радев се надява, че сполучливото откриване на този скандал ще повдигне самочувствието на публицистите в България.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР