Снимка: Пресслужба на маратона Галата - ВарнаНезабравим плувен празник ще

...
Снимка: Пресслужба на маратона Галата - ВарнаНезабравим плувен празник ще
Коментари Харесай

Нов сборен пункт ще има 80-ия международен плувен маратон Галата – Варна

Снимка: Пресслужба на маратона Галата - Варна

Незабравим плувен празник ще изживеят варненци и гостите на града този уикенд. Положителните страсти са обезпечени, в случай че решат да вземат участие в 80-ия юбилеен маратон Галата – Варна и всеобщото плуване 1000 х 1000. Маратонът ще се организира на 2 август, неделя, а плувният празник 1000 х 1000 - ден по-рано, на 1-ви.

В навечерието на двете събития се организира конференция в Юнашкия салон, на която участваха Коста Базитов, зам.-кмет на Община Варна, кап. Първи сан Камен Кукуров – шеф щаб на Военноморски сили и основен арбитър на маратона по море, Филип Ромбаут - изпълнителен шеф на „ Агрополихим “ и ръководител на УС на ПСК „ Черно море “, кап. Валентин Енчев – шеф на Дирекция „ Морска администрация – Варна “, Вили Цеков – основен арбитър на маратона и Миролюб Адамов – зам.-председател на УС на ПСК „ Черно море “.

Нов събирателен пункт ще има 80-ия интернационален плувен маратон Галата – Варна. За първи път участниците ще се съберат не на Морска гара, а напряко на старта – в местността „ Карантината “, пред паметника. Промяната се постанова по отношение на епидемиологичната конюнктура в страната.

За облекчение на плувците, които нямат превоз, във времето от 7,00 до 8,00 ч на период от 10 минути от Катедралата ще потегля по един специфичен рейс, обозначен с осведомителна табела за маратона. Заявката за присъединяване пред паметника на „ Карантината “ е от 6,30 до 9,00 ч. Регистрацията за събитието е напълно онлайн, като срокът изтича на 30 юли, четвъртък.

Организатори на форума са Военноморски сили на Република България, Община Варна и плувният първенец на България ПСК „ Черно море “. Председател на Организационния комитет на юбилейното издание е кметът на Варна Иван Портних, а събитието е под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

За първи път в историята на плувния маратон Галата – Варна участниците ще финишират на плажната линия на плаж Офицерски - Изток, а не както бе до момента на втора буна. Официалната гала по награждаването ще се организира в 12,30 ч.

По предложение на основния арбитър на маратона Вили Цеков по отношение на юбилейното издание на форума контролното време за финиширане на плувците се усилва от 90 на 100 минути след финала на спечелилия. „ Идеята е по отношение на празника повече хора да завършат сполучливо плуването “, стимулира се Цеков.

По-висок награден фонд ще си разпределят призьорите в най-старото плувно съревнование в България. Наградният фонд е на обща стойност 12 000 лева, като от тях паричните награди са 9000 лева

Победителите – мъж и жена получават парични награди от по: I място – 1200 лева.; ІІ място – 800 лева.; ІІІ място – 600 лева.; ІV място – 500 лева.; V място – 400 лева.; VІ място – 300 лева

С парични награди се отличават и най-добре показали се: варненец, мъж и жена – по 150 лева 200 лева е бонусът за трима плувци с увреждания. 300 лева получава и плувецът, записал най-вече участия в маратона. Областният съвет на БЧК ще награди момичето и момчето до 18 година от Варна, финиширали с най-хубаво време, с включване в безвъзмезден курс по водно избавяне.

Тази година Галата – Варна ще бъде съгласуван напълно с условията, наложени от епидемиологичната конюнктура в страната. За безвредното протичане на събитието и запазване здравето и живота на всички участници уредниците приканват към прецизно съблюдаване на условията за присъединяване и разпоредбите за сигурност. Плувците, които употребяват рейсовете на градския превоз от Катедралата до местността „ Карантината “, би трябвало да бъдат наложително с защитни маски.

Ден преди юбилейния маратон – на 1 август, събота ще се организира четвъртото издание на всеобщото плуване 1000 х 1000. Идеята за самодейността е на ръководителя на УС на ПСК „ Черно море ”, изпълнителен шеф на „ Агрополихим ” Филип Ромбаут. Стартът ще бъде даден в 10 ч на Южния плаж, до ресторант „ Мистър Баба “. Записването стартира в 8 ч.

За разлика от предишни години обаче, това лято премиите за участниците ще бъдат доста повече и по-различни. Освен подаръците, обезпечени обичайно от Община Варна, ще има изненади и от годишния спонсор Lucky hunt.

За първа година в премиите, които ще бъдат раздадени в лотария с присъединяване на всички плувци без изключение, се включва Детски ъгъл – Варна. Домакините му дават обещание на малчуганите безвъзмездни карти за обичаните им супер атракции в Морската градина. Сладкарското ателие Cherry by Mary, което през летните месеци изкушава дребни и огромни с неповторими сладоледи с неудържим усет и фантастични сладости за душата, ще зарадва с подаръчни ваучери щастливци в томболата. Ресторантите с най-стари и одобрени обичаи във Варна – „ Стария чинар “, които са обичано място за ценителите на положителната кухня и защитите напитки, също са подготвили подаръчни ваучери.

Събитието се организира с изключителната поддръжка на Billa и концесионера на плажната линия „ Лазурен бряг 91 “.

Организатори на проявата са Военноморски сили на Република България, община Варна и плувният първенец на България ПСК „ Черно море ”.

„ Военноморски сили обезпечават сигурността на плувците в маратона. Изградили сме доста положително маркирано трасе. Надявам се да имаме сполучлив край “, разяснява по време на конференцията в Юнашкия салон кап. Първи сан Камен Кукуров – шеф щаб на Военноморски сили.

„ Поднасям поздравления към уредниците на двете събития от името на кмета на Варна – Иван Портних. Съчетанието на 80-годишна самодейност с 3-годишен опит да се обогати плувното лято във Варна приказва за резистентност “. Спортният живот в морската столица получи нови измерения “, съобщи Коста Базитов, зам.-кмет на Община Варна.

„ 80 години Галата – Варна – това е фантастично събитие! 1000 х 1000 е прелестен празник за фамилията. Миналата година в всеобщото преплуване участваха 250 души, половината от които – деца под 12 година 1000 х 1000 е чудесна опция да покажем на децата морето и да ги научим да го обичат, да нямат боязън от него. Щастлив съм, че тази самодейност, която стартирахме взаимно с Lucky hunt, се радва на триумф “, разяснява ръководителят на УС на ПСК „ Черно море “ Филип Ромбаут.

Главният арбитър на маратона Вили Цеков обясни, че тази година на трасето ще има 10 буя, обозначаващи маршрута на плувците Той подчертава, че участниците ще финишират на сушата.

Кап. Валентин Енчев изясни, че ИА Морска администрация взе участие в маратона със помощен катер и здравно съоръжение. „ Имаме задача да ограничим трафика на кораби по време на проявата “, добави той.

От РЗИ - Варна потвърдиха, че морската вода в акваторията на Варненския залив е чиста и всички микробиологични индикатори са в норма. Това сочат и цифрите от последната информация от мониторинга на водите на Варненското черноморско крайбрежие, която е от 21 юли. Според нея в двата мониторингови пункта – на плажа в „ Аспарухово “ и на Офицерския плаж – Варна, микробиологичните индикатори на водата са съвършени. Именно тези два пункта са старт и край на Галата – Варна. В числа: на плажа в „ Аспарухово “ са измерени под 15 единици на 100 куб. см. вода на ентерококи и ешерихия коли. Референтната стойност за ентерококи е 200 единици, а за ешерихия коли – 500 единици.

Стойностите за плаж Офицерски, където ще финишират плувците, са също под 15 единици за ентерококи и за ешерихия коли, т.е. в десетки пъти под нормата.

Отлични са стойностите към края на юни и на Южния плаж във Варна, където на 1 август е всеобщото плуване в морето 1000 х 1000. Пробите демонстрират, че за ентерококи цифрата е 45, а за ешерихия коли – 30 единици, т.е. също десетки пъти под допустимата норма.

„ Стойностите от последните към този момент проби демонстрират, че водите са в чудесно положение. Няма съображение за здравен риск и терзание към сегашния миг “, разяснява доктор Елена Генева, зам.-директор на РЗИ-Варна.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР