Снимка PixabayПрессекретарят на Узхидромет Муниса Асилходжаева каза, че в момента

...
Снимка PixabayПрессекретарят на Узхидромет Муниса Асилходжаева каза, че в момента
Коментари Харесай

Пясъчна буря обхваща по-голямата част от Узбекистан

Снимка Pixabay

Прессекретарят на Узхидромет Муниса Асилходжаева сподели, че сега концентрацията на прахуляк във въздуха надвишава нормата с 10 пъти
В нощта от четвъртък против петък Узбекистан беше обзет от пясъчна стихия, заради което допустимата централизация на прахуляк във въздуха беше надвишена 30 пъти, заяви прессекретарят на Узхидромет Муниса Асилходжаев в петък за ТАСС.

„ В републиката се следи доста необичаен естествен феномен – прашно-пясъчна стихия, която провокира концентрацията на прахуляк във въздуха първоначално 30 пъти по-висока от нормата, в този момент концентрацията надвишава нормата с 10 пъти “, сподели Асилходжаева. Според нея най-прашният въздух в републиката се следи в Ташкент. Видимостта в града нощес спадна до 200 метра, а обстановката се е подобрила нищожно.

Сутринта сътрудник на ТАСС стана очевидец по какъв начин автомобилистите почистваха от прахуляк и пясък коли, паркирани наоколо до жилищни здания. Повечето от водачите взеха решение да не употребяват коли, тъй че през днешния ден пътищата на града са свободни през целия ден.

Както оповестиха в петък от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, прашният въздух провокира мощно нарастване на алергичните болести. Само през миналото денонощие заради тази причина са регистрирани над 1000 случая на хоспитализация на жители, както и са регистрирани няколко хиляди заявки в лечебни заведения.

Хидрометеоролозите предвиждат, че аномалното естествено събитие ще продължи няколко дни. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР