Снимка: PexelsПет държави поискаха разследване на причините за рекордния скок

...
Снимка: PexelsПет държави поискаха разследване на причините за рекордния скок
Коментари Харесай

Пет държави поискаха разследване на причините за рекордния скок в цената на газа

Снимка: Pexels

Пет страни желаеха следствие на аргументите за рекордния скок в цената на газа. Това са Франция, Испания, Чехия, Румъния и Гърция, оповестява " Нова ".

Министрите на стопанската система и финансите желаеха общи правила за газовите запаси, които да смекчат ценовия потрес.

Петте страни изрично желаеха реформиране на европейския пазар. Обсъжда се даже концепцията Европейският съюз да договаря групов контракт за доставки на газ. А по-високите сметки към този момент генерират неодобрение, като тук към този момент се появиха още веднъж „ жълтите жилетки “.

Кризата с нарасналите цени на природния газ накара европейските  лидери да обсъдят спещно въпроса по време на среща в Словения.

" Изправени сме пред невиждана рецесия. Тя постанова незабавни ограничения. Искаме Общността да купува газа като едно. Заедно сме по-силни. Пример е общото пазаруване на имунизациите, което ги даде на всички ”, сподели министър председателят на Испания Педро Санчес.

Цените на газа в Европа скачат по няколко аргументи. Първата е, че възобновяване след COVID-19 епидемията докара до огромно търсене от всички страни в международен мащаб. Втората е, че миналата зима беше студена и това понижи запасите. Освен това, Европа създава по-малко газ от преди, като затвори някои огромни залежи. А вносът от Русия е на по-ниски равнища от 2019-та.

„ Ние сме мощно подвластни от вноса - 90% от газа се внася, 97% от петрола се внася в Европейския съюз. Така че ние сме доста подвластни от доставчиците. И каква е повода за повишаването на газа? Разбира се, в международен мащаб стопанските системи се възвръщат, тъй че търсенето се усилва. Предлагането обаче не се усилва съразмерно ”, съобщи Урсула фон дер Лайен.

Някои страни в Европа подозират Русия, че съзнателно не усилва доставките, с цел да накара европейците да употребяват противоречивия газопровод „ Северен поток ” 2. От Кремъл отхвърлят да са част от казуса.

" Русия няма безусловно никаква роля за протичащото се на газовия пазар и не може да има. Русия е изпълнила, извършва и ще продължи да извършва по най -усърдния метод всички свои отговорности по съществуващите контракти ”, изясни представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Във Франция тематиката с повишаването на тока и газа измести от фокуса даже недоволството против Коронавирус ограниченията и изкара още веднъж на улицата “жълтите жилетки ”

" Има пенсионери, които получават 600 - 700 евро пенсия. Има майки с деца, които би трябвало да избират дали да заплащат сметката си за ток и отопление или да хранят децата си. Какво остава за живеене откакто платим сметката си за електрическа енергия? ”, споделя уредникът на протестното шествие Жан-Кристиян Валентин.

За да облекчи жителите, Франция ще вкара тъй наречените “тарифен щит ” като блокира в допълнение повишаване на природния газ. Близо 6 милиона френски фамилии ще получат и еднократна финансова помощ от 100 евро.

Въпреки ограниченията, френският финансов министър разгласи, че чака растежа на цените на силата да продължи още няколко месеца.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР