Снимка: PexelsЕврото влиза у нас след 25 месеца, съобщава Труд. Цените

...
Снимка: PexelsЕврото влиза у нас след 25 месеца, съобщава Труд. Цените
Коментари Харесай

Еврото влиза у нас след 25 месеца

Снимка: Pexels

Еврото влиза у нас след 25 месеца, оповестява " Труд ". Цените на стоките и услугите в страната ще бъдат обявявани в левове и евро за период към 17 месеца при влизането ни в еврозоната. Целта е търговците да не закръгляват цените нагоре и да няма инфлация при въвеждане на еврото. Работната дата за присъединение на България към еврозоната е 1 януари 2024 година Това е записано в план на Национален проект за въвеждане на еврото в България.

Преизчисляването на цените от левове в евро ще става при закрепения курс от 1,95583 лева за евро. Трябва да се употребяват всичките пет знака след десетичната запетая и едвам по-късно полученият резултат може да бъде заоблен до един евро цент, написа в Плана за въвеждане на еврото.

 
Задължението за проявление на цените в левове и евро е планувано да стартира 30 дни откакто Съветът на Европейски Съюз одобри решение, съгласно което България дава отговор на изискванията за въвеждане на еврото и удостовери обменния курс, при който ще влезем в еврозоната. Очаква се това решение да бъде взето шест месеца преди въвеждане на еврото в България.

Което значи, че от август 2023 година цените ще бъдат в левове и евро. Обявяването на цените в две валути ще продължи 12 месеца след влизането ни в еврозоната. През този интервал цените би трябвало да бъдат в левове и евро в магазините, във всички реклами на търговците и на уеб страниците им. Двойното проявление на цените ще важи и за администрацията.

По време на този интервал всички суми, дължими от жители на страната и общините, като налози, такси и т. н., ще се изписват в лв. и в евро. С цел насърчаване на правилните търговци при установяване на цените в евро Комисията за отбрана на потребителите ще провежда акция " Честен търговец ”.

Търговците, които съблюдават разпоредбите за тъкмо превръщане на цените от лв. в евро и ясно ги изписват, ще получат стикер " Честен търговец ”. А имената на търговците, които нарушават разпоредбите за превръщане или закръгляване, ще бъдат вкарани в " черен лист ”, който ще бъде качен на уеб страницата на КЗП.

Гражданите ще могат да подават сигнали за търговци, които не съблюдават разпоредбите за изписване на цените. Данни от страните, които последни са въвели еврото, демонстрират, че рискът от закръгляване на цените нагоре е максимален в услугите, изключително в кетъринг бранша, салоните за хубост, хотелите и развлекателните услуги.

Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР