Снимка PexelsАрктика се превръща в поле за военни учения през

...
Снимка PexelsАрктика се превръща в поле за военни учения през
Коментари Харесай

Русия провежда няколко дни военни маневри в Арктика

Снимка Pexels

Арктика се трансформира в поле за военни учения през идващите няколко дни. 

Русия прави нови военни маневри в Арктика, един стратегически район, в който тя ускори наличието си в последните няколко години и в който нейните ползи се опълчват на тези на няколко страни, измежду които и Съединени американски щати, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Ученията започнаха през вчерашния ден и ще продължат няколко дни, съгласно съветското министерство на защитата. Те включват симулация на заличаване на аероплан със системите за противовъздушна защита Панцир-С1, презареждане с гориво във въздуха на изтребители Миг-31 и обезвреждане на дронове, посредством спиране на техните контролни сигнали.
 
Новите учения последваха военноморско обучение от петък, когато три подводници с нуклеарно задвижване пробиха едновременно ледовете на Арктика и се появиха на повърхността, което се случва за първи път в Русия след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Операцията бе приветствана от съветския президент Владимир Путин.

Според пенсионирания адмирал Виктор Кравченко става дума " за нормална подготовка за водене на натоварен пердах, само че също и за сигнал, насочен към нашите непознати другари - американците ".

" Очевидно задачата е да кажем: Не се опитвайте да овладявате северните морета. Ние сме тук отдавна ", добави той пред организация Интерфакс.

Путин трансформира икономическата употреба на Арктика в стратегически приоритет, по-специално посредством Северния морски път, свързващ Европа с Азия. Този морски път стана по-достъпен поради световното стопляне и топенето на ледовете и задачата на Москва е той да играе все по-голяма роля в интернационалния търговски продан в конкуренция на Суецкия канал.

Във боен проект Русия не престана да усилва наличието си в Арктика в последните години, откривайки и модернизирайки няколко бази и летища, изоставени в края на руската ера. Тя също по този начин разположи системи за противовъздушна защита от последно потомство С-400.

През 2019 година Русия пусна в деяние и първата плаваща нуклеарна централа в света " Академик Ломоносов ", предопределена да улесни икономическото развиване на Арктика и да зарежда петролните платформи в този богат на въглеводороди район.

Интересите на Москва в Арктика се опълчват на тези на четири други страни, измежду които Съединени американски щати, които през февруари пратиха стратегически бомбардировачи да упражняват над Норвегия и разположиха кораби предходната година в Баренцово море в извънредната икономическа зона на Русия.
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР