Снимка PexelsУспешно напредва разработването на турска ваксина срещу Ковид-19. Завършиха

...
Снимка PexelsУспешно напредва разработването на турска ваксина срещу Ковид-19. Завършиха
Коментари Харесай

Турски министър: Изпитанията на нова ваксина върху животни преминаха, сега - върху хора

Снимка Pexels

" Успешно напредва създаването на турска ваксина против Ковид-19. Завършиха тестванията върху животни. Предстои да се премине към най-важната фаза - тествания върху хора, което считаме, че ще стартира в идните 10 дни ".

Това съобщи турският министър на опазването на здравето Фахреттин Коджа във видеоконферетна връзка с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, по време на която описа за работата на локални експерти и постигнатото от тях по създаването на турска ваксина против Ковид-19, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Коджа се включи от профилирана лаборатория в град Текирдаг.

По думите на здравния министър все още 13 екипа от експерти работят по планове за ваксини, които са утвърдени от здравното министерство. Единият от тези екипи е към Университета Ерджийес в град Кайсери под управлението на проф. доктор Айкут Йоздарендели.

" Този екип завърши сполучливо тестванията на тяхната ваксина върху животни (...) И желая да оповестя радостната новина, че доближиха до фаза тествания върху хора. И това е втората ваксина, която мина сполучливо тестванията върху животни. Смятам, че до 10 дни ще се премине към етапа на тестванията върху хора. Успешно не престават клиничните тествания на останалите екипи в разнообразни университети в страната, които са утвърдени от здравното министерство ", сподели министърът.

Турция до момента е осигурила финансиране в размер на 75 млн. $ за доставка на здравна помощ и съоръжение против епидемията от ковид в над 102 страни и за създаване на ваксини против Ковид-19 от турски и интернационалните екипи, заяви уеб сайтът " gavi.org ", базирайки се на изказване на турския президент Ердоган.

Специалисти показват, че ваксина против Ковид-19 е витално значима за Турция на фона на непрекъснатото повишаване на разпространяването на епидемията след тъй наречените нормализиране от месеците май-юни насам.

Междувременно турският министър на опазването на здравето уточни в Туитър, че през вчерашния ден, 3 октомври, са открити нови 1502 случая на инфектирани и са умряли 59 души, с което цифрата на жертвите на Ковид-19 в страната доближи 8384 души.

Към момента 1470 заболели са в тежко положение.

В същото време опозиционният вестник " Джумхуриет " писа, че " данните на здравното министерство не дават точна картина на положението на разпространяването на пандемията в Турция, което е доста по-тревожно и сраховито от розовата картина, която рисуват здравните управляващи "

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР