Снимка: ПетелОт 1 октомври минималното дневно обезщетение за безработица ще

...
Снимка: ПетелОт 1 октомври минималното дневно обезщетение за безработица ще
Коментари Харесай

Минималното дневно обезщетение за безработица ще бъде 12 лева

Снимка: Петел

От 1 октомври минималното на ден обезщетение за безработица ще се усили от 9 на 12 лв., реши бюджетната комисия в Народното събрание. По този метод ще се актуализира бюджетът на държавното публично обезпечаване, оповестява БНР.

Решението бе взето без диспути.

Депутатите утвърдиха и актуализацията на бюджета на Здравната каса.
   
Сметките сочат, че покачването на минималното обезщетение за безработица ще се отрази удобно на над 30 000 души приблизително на месец от 1 октомври до 31 декември.

Предвижда се също от първи октомври срокът за приемането на минимално обезщетение да се удължи от 4 на 7 месеца за хората, придобили правото на обезщетение преди приключването на три години от предишно практикуване на такова право.

Депутатите ще обсъдят и три плана за промени в Кодекса на труда, единият е на държавното управление и дава опция на браншово и отраслово ниво да се договаря ексклузивен труд до 300 часа годишно, вместо досегашните 150.

Другите два плана са импортирани от „ Обединени патриоти " и касаят празничните дни. В единият се предлага думите " 24 май - Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност " да се заменят с " 24 май - Ден на българската книжовност, култура и просвета ".

Другият план планува за формален празник да се разгласи и 15 август - Успение на пресвета Богородица.

Правната комисия в Народното събрание ще разиска и одобри процедурните правила за изискванията и реда за предложение на претенденти за ръководител на Централната изборна комисия.

Те включват периоди за показване и обществено обявяване, чуването на претендентите в Комисията по правни въпроси и за избор на ръководител в пленарната зала. До процедурата се стигна след подадената и призната оставка на Стефка Стоева. Тя уточни персонални претекстове за решението си, само че дружно с това възрази против плануваното в новото изборно законодателство изцяло  прехвърляне на отговорността за организирането и провеждането на машинното гласоподаване върху Централната изборна комисия.

Все още от партия ГЕРБ нямат оповестена кандидатура за нов ръководител на ЦИК.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР