снимка ПетелОсвен на местни, парламентарни, президентски и европейски избори, българските

...
снимка ПетелОсвен на местни, парламентарни, президентски и европейски избори, българските
Коментари Харесай

Четете в „Петел“: Въвеждат нов вид избори в България до две години, областният на Варна обясни защо

снимка " Петел "

Освен на локални, парламентарни, президентски и европейски избори, българските жители ще би трябвало да дадат гласа си на още един избор в най-скоро време. Новите избори ще са за препоръки и ръководители на новите райони за обмисляне, които по всяка възможност ще са четири. Това съобщи пред кореспонденти регионалният шеф на Варна Стоян Пасев.

Пасев добави, че новото равнище да властта би трябвало да се появи до 2020 година. Той изясни, че концепцията България да бъде разграничена на четири региона набира все по-силна поддръжка, тъй като Северозападът е под минимума за 800 000 души население, с цел да бъде самостоятелен настрана, а пък Централен северен е на границата. „ В този вид Варна попада в един регион дружно с Търговище, Шумен, Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора “, изясни регионалният шеф. По всяка възможност имената на новите структури ще са Дунавски, Черноморски, Централен и Западен.

За момента няма да има промени в делението на страната на области, като в началото ръководството на новите региони ще става на ротационен принцип от регионалните шефове. „ Тенденцията е до 2020 година да имаме второ изборно равнище на локално самоуправление. Говорим за това с изключение на кметовете да бъдат избирани и ръководители на тези региони, както и препоръки. Това обаче значи цялостна децентрализация и бюджетиране на тези региони “, изясни Стоян Пасев. Основният смисъл на тази промяна е всеки регион настрана да кандидатства за средства по стратегиите на Европейски Съюз.

„ Отдавна се приказва за тази децентрализация, само че все не намираме време за нея, тъй като всяка година сме на избори, а това е разтърсване за всички, освен за администрацията, а и за жителите на общините “, разяснява регионалният шеф на Варна. Той сподели също, че е неотложно обединяването на някои дребни общини. „ Не може в община с под 1000 души население да има избор на кмет “, разяснява Пасев.

Думите му бяха казани преди началото на съвещанието на Регионалния съвет за развиване на Североизточния регион. На него трябваше да участва и зам.-министъра на районното развиване Деница Николова. Заради мъгла, която провали самолетния полет от София, тя не може да дойде във Варна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР