Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : Firefly Aerospace Американската

...
Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : Firefly Aerospace Американската
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракетата Алфа на Файърфлай изпълни мисия за американските военни!

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit: Firefly Aerospace

Американската галактическа компания Файърфлай изстреля през днешния ден ракетата си “Алфа ”, вмъквайки сполучливо сателит в орбита, с цел да показва, че е способна да извършва задачи навреме при незабавна поръчка от американските военни.

Фирмата оповести още в края на август, че е в така наречен “гореща подготвеност ” – очакваше да получи от Космическите сили на Съединени американски щати окончателната заповед за старт, като след приемането на заповедта трябваше да извърши цялостната предстартова подготовка в границите на 24 часа. Самото изстрелване бе осъществено без забавяния в границите на първия разполагаем прозорец, на 27-мия час от поръчката.

Понеже задачата бе с боен темперамент, видеоизлъчване онлайн не беше планувано.

Напомням на читателите, че към сегашния миг ракетата “Алфа ” на Файърфлай е най-мощната орбитална ракета на Съединени американски щати, основана от съвременна частна галактическа компания, като изключим ненадминатите СпейсЕкс – “Фалкън 9 ” извежда 23 тона в околоземна орбита. Друга американска ракета, “Електрон ” на компанията Рокет Лаб, може да извежда 300 кг товар в околоземна орбита. Днес товароподемността на “Алфа ” е 1 000 кг.

“Алфа ” е двустепенен притежател, като и двете степени употребяват керосин и О2 за гориво. Първата степен има четири напълно американски мотора “Рийвър ” с 736.1 kN двигателна сила. Втората степен има един американски мотор “Лайтнинг ” с 10.1 kN двигателна сила. Структурата на ракетата е от въглероден композит.

Днешният полет бе трети за “Алфа ”. Първият бе на 3 септември 2021 година и, както е предстоящо за дебютите, претърпя неуспех. Вторият на 1 октомври 2022 година докара до сполучливо проникване на спътници в околоземна орбита, само че орбитата бе малко по-ниска от плануваното и те прибързано навлязоха в земната атмосфера. Днешният, на 15-ти септември, бе изцяло сполучлив.

Напомням също по този начин, че скоро Файърфлай ще стартира да строи първата степен на ракетата “Антарес ” на Нортроп Груман и ще дава ракетни мотори “Миранда ” (досега ракетата ползваше украинска първа степен и съветски мотори “РД-181 ”). Финалният полет на “Антарес ” с съветски мотори бе извършен през август.

Фирмата е сътрудник на НАСА за усвояването на Луната в границите на програмата “Артемис ”, като понастоящем тя приготвя две задачи – “Блу Гост 1 ” и “Блу Гост 2 ”. Първата от тях ще лети следващата година, а втората – през 2026 година.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР