Снимка: Николай Алексиев – „Езерото Брайес – Доломити, Италия“, 2016

...
Снимка: Николай Алексиев – „Езерото Брайес – Доломити, Италия“, 2016
Коментари Харесай

Български фотографии ще бъдат показани в сърцето на Рим


Снимка: Николай Алексиев – „ Езерото Брайес – Доломити, Италия “, 2016

Глобализацията, идентичността, междукултурния разговор и приемливост, хубостта на природата, човешките лица и страстите – всичко това отразяват 25-те фотографии на кътчета из целия свят, снимани от българи и включени в пътуващата галерия „ Посоки “ на Държавния културен институт към Министерство на външните работи.

Експозицията ще бъде открита на 29 януари в изложба „ България “ в Рим по покана на Българския културен институт и българското посолство в Италия. Припомняме, че изложба „ България “ се намира в самия туристически център на Рим и беше публично открита на 26 май 2021 година от президента на България Румен Радев. Как езикът на изкуството сближава Италия и България „ Посоки “ е резултатът от извършен конкурс, взаимно с фондация „ ФотоФабрика “, в средата на 2020 година във връзка отбелязването на 15-годишнината от основаването на Държавния културен институт (ДКИ ) към Министерство на външните работи на България.

Без ограничавания във възрастта или условие за професионален опит към създателите, жури с присъединяване и на преподаватели по снимка от Нов български университет селектира 14 създателя и отличи с финансово подучване три фотографии, напомня шефът на ДКИ към Министерство на външните работи Снежана Йовева-Димитрова:

„ Първо място получи „ Разходка по залез “ на Минко Михайлов, правена през 2019 година. „ Училище в Мали “ на Таня Ангелова взе другата поощрителна премия, а третата отиде при Георги Митев за неговата „ Звездна нощ над Пасо Джау “ от 2019.

Фотографиите в действителност са разнородни и демонстрират вълнението на създателя, който открива света по нов метод. И защото всеки по своему намира своята посока, считаме че по този начин проведена, експозицията дава богата опция за прекарване на страсти от всеки. “ За първи път изложбата беше показана през септември 2020 година навън в градинката „ Кристал “ в София, напомни пред Радио България Снежана Йовева-Димитрова.

След това фотосите гостуваха в Торонто, в Йоханесбург, а през 2021 година бяха част от съпътстващата стратегия във връзка Деня на дипломацията – 19 юли. Представянето й в Рим ще бъде второ посещение на фотографиите в Италия, откакто през предходната година „ Посоки “ беше показана пред дипломатическия корпус и аудитория в Милано във връзка 1 ноември – Денят на националните будители. „ Радваме се, че този план има своята аудитория и имаме вяра, че тя ще се разраства във времето “ – безапелационна е Димитрова.

„ Аз персонално доста се развълнувах на фотографиите на Златко Латев, който е снимал църквата „ Св. Св. Петър и Павел “ и също по този начин има един необикновен портрет, озаглавен „ Майка Родопа “ – една стара българка, посред заснежената родопска природа, с оръжието на труда си в едната ръка. Има прелестен портрет „ Каролина, Колумбия “ на Виолета Апостолова от 2014 година.

Фотографията на Елена Савова „ Посоки “ е направена в Израел и е съвременен взор върху пътя до Божия гроб. В Милано бяхме сложили фокус върху изображенията на естествените хубости на Италия, като да вземем за пример фотографията на Николай Алексиев, която показва езерото Брайес – перлата на Доломитите. В Рим ще бъде направено същото. Имаме доста любопитна снимка на Лиляна Караджова, озаглавена „ Скритите колони на Рим “ от 2018-а и се надяваме гостите на изложбата там да разпознаят и открият къде се намират тези скрити колони във Вечния град “ – споделя Снежана Йовева-Димитрова.

В изложба „ България “ в Рим изложбата „ Посоки “ ще остане до 27 февруари 2022 година. Следващите й спирки ще зависят от ограниченията и опциите в обстановка на пандемия да се провежда сходно културно обществено събитие, изясни шефът на ДКИ. Но по думите й, евентуално идната посока на фотографиите ще бъде Женева, а в първите месеци на пролетта се приготвя и представянето на „ Посоки “ в единствения музей на фотографията в България, който се намира в Казанлък.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР